GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Louise Erixons chutzpah

Det är en smula häpnadsväckande påståenden som Sölvesborgs Louise Erixon kommer med i Sydöstran 17 maj, när hon anklagar IOGT-NTO för att vara någon slags socialdemokratisk lydorganisation.
Vad har Donald Trump och Louise Erixon gemensamt? Chutzpah!
Vad har Donald Trump och Louise Erixon gemensamt? Chutzpah!
Foto: Pablo Martinez Monsivais
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Om vi sammanfattar de senaste 200 åren av politisk utveckling så ser det ut ungefär så här: Frikyrkorna växte sig starka på 1800-talet, och inspirerade nykterhetsrörelsen, därefter fackföreningsrörelsen och slutligen de politiska partierna.

En oerhört central del av denna utveckling är just att nykterhetsrörelsens lokaler kom att skapa mötesplatser i hela vårt land, även för andra, vare sig det var idrottsföreningar eller biobesökare, bingospelare och bröllopsfester.

De medverkade också till att göra svenska folket till någorlunda nyktrare. Vi blev en rätt balanserad del av ”vodkabältet”.

Från början var dessutom IOGT religiöst inriktad, och hade en icke försumbar antisocialistisk tendens.

Men vad ska vi då säga om detta, att staten försöker uppfostra oss? Ibland är detta till fördel. Exempelvis har staten fått oss att uppskatta vin. Och vi köper numer efter druva och inte billigast per liter.

Men ibland har det gått för långt. Lördagsstängt, förbud att göra maskrosvin, tullsnokar som försöker förhindra att folk har 1 och inte 2 flaskor i resväskan hem från Mallis.

Så sent som på 90-talet ansåg en del kommunföreträdare till att förbjuda uteserveringar, eftersom beroendemänniskor lätt skulle kunna trilla dit om de passerade ett ställe där folk satt på trottoarer eller torg och drack en trivsam pilsner.

Allt detta var onödiga överdrifter.

Just nu pågår dessutom en politisk strid om det ska vara tillåtet med gårdsförsäljning och om privata företag ska få fortsätta leverera vin genom hemkörning.

Och om vi tycker att hemleveranser av vinlådor ska vara tillåtna är det lätt att också instämma i att krögare bör få skicka med några droppar vin om folk beställer hem mat.

Vi kan således säga att alkoholpolitiska regleringar ibland är bra, ibland dåliga.

Med allt detta sagt tror vi att Louise Erixon bara låtsas vara okunnig om nykterhetsrörelsens bakgrund. Erixons utspel är inte ett exempel på Sverigedemokratisk ignorans utan ett utslag av politisk strategi.

"Erixons utspel är inte ett exempel på Sverigedemokratisk ignorans utan ett utslag av politisk strategi."

Vad hon gör, är att delta i det som kallas för ”kulturkriget”, och som handlar om att vinna inflytande över folks värderingar. . Hon försöker visa att hon har en stark vilja att gynna medborgarna, företagen och samhällsutvecklingen genom att göra sanslöst fräcka och arroganta påståenden.

Hon skapar en strid, inte minst inom borgerligheten, som uppträder kissnödiga sedan de både vill ta makten med hjälp av det auktoritära antiliberala SD - och samtidigt fortsätta slå vakt om frihet och det öppna samhället.

Erixon försöker genom sina häpnadsväckande uttalanden visa att hon kämpar för ett Sölvesborgs som törs stå emot de politiskt korrekta i Tjockhult.

Det är Machiavelli och Donald Trump-taktik: Våga ta ett extra steg framåt, eftersom lyckan står den dristige bi - det som med ett amerikanskt ord från jiddisch kallas för ”chutzpah”. Alltså att vara fräck och djärv, mot allt sunt förnuft, för att uppnå sina mål.

Det är en taktik som kan lyckas om den inte avslöjas.

Läs mer