GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Lovande socialdemokratisk uppmarsch

Igår kunde Sydöstran skriva om att lärare uppskattar att de fått rätt att stoppa mobilanvändningen i klassrummet.
Sverige • Publicerad 4 augusti 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Socialdemokraterna har lanserat sin valkampanj och sina valaffischer.
Socialdemokraterna har lanserat sin valkampanj och sina valaffischer.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Visst, det är bra. Men vi kan nog också misstänka att de flesta undrar att det ens varit ett problem? Är det inte lärarna som ska bestämma om sådana saker i skolan?

Lärarna ska bedriva undervisning och se till att alla elever har möjlighet att skaffa sig de kunskaper som de behöver för att ta sig fram i livet. Det kräver ordning och reda i skolmiljön.

Och om mobilerna stör verksamheten så ska de bort, på samma sätt som vi föreställer oss att eleverna inte tuggar tuggummi på lektionerna eller äter skolmaten med kepsen på.

Om politikerna vill stoltsera med att ha genomfört något självklart så är det ett tecken på att vi har problem.

Eller?

Så när socialdemokraterna nu presenterar sin valprofil var det intressant att se hur en av de 4 valaffischerna formulerades: ”Skolan ska vara till för barnen, inte ägarna”. Det är ett något dubbeltydigt budskap. Det kan tolkas som att ”ägarna” är de privata företag som bedriver verksamhet, men det kan också lika gärna inkludera kommunerna.

Skolan är till för eleverna. Det är, borde vi förstå det som, lika allvarligt om privata företag försnillar skattemedel som att dåliga kommunala skolor misslyckas med att skapa hållbara skolmiljöer.

Eller enkelt uttrycket: Vinster i skolan är ett problem, men det är också förlusterna. Inga skattekronor ska förslösas vare sig till giriga skolföretag eller usla kommunala skolor.

Även detta borde väl vara en självklarhet?

Annars tycker vi att socialdemokraternas upplägg inför valet ser utmärkt ut. Välfärden ska gå att lita på. Alla som kan ska jobba. Vi behöver skärpta straff och fler poliser – men det behövs också en politik som ser till att inga unga blir kriminella.

”Annars tycker vi att socialdemokraternas upplägg inför valet ser utmärkt ut. Välfärden ska gå att lita på. Alla som kan ska jobba. Vi behöver skärpta straff och fler poliser – men det behövs också en politik som ser till att inga unga blir kriminella.”
Stig-Björn Ljunggren

Pensionerna ska gå att leva på – med tillägget på valaffischtexten att det handlar om ”respekt för de som jobbat”, vilket kan vara en blinkning åt alla oss som tycker att pensioner ska vara ”uppskjuten lön” snarare än ett bidrag från Alla Goda Gåvors Givare i staten.

Det finns några saker som kan noteras från denna socialdemokratiska uppmarsch inför valet:

För det första kommer ett starkt fokus vara på Magdalena Andersson. Hon utövar stark dragningskraft på såväl socialdemokrater i förskingringen som en del borgerliga väljare som i henne ser ”den vuxne i rummet”.

En förklaring till detta är de larviga piruetter som oppositionen - inklusive vänsterpartiet - utövat i riksdagen. Folk längtar efter ordning.

För det andra är det ”vanligt folk” som är den breda målgruppen i den här delen av kampanjen. Sverige är bra, men kan bli bättre, är det klassiska budskapet när socialdemokraterna går i opposition mot sig själva. Men vi kommer under valkampanjen att få se såväl enskilda reformförslag som riktar sig till vissa grupper - liksom ”mikrobudskap” på sociala medier.

Således kommer socialdemokraterna att först framträda som nationens grundbult med landsmoder Magda vid rodret - men därefter komplettera detta med en politisk popcornmaskin som försöker nå fram till var och en som har sina speciella politiska krav. Som att det exempelvis ska vara tyst i klassen.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post