Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Måndag morgon med Alva Mogert Palm

Det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU har haft kongress i Norrköping. Sydöstran pratar med SSU-ordförande i Blekinge, Alva Mogert Palm, om vad som hände.
SSU Blekinge • Publicerad 14 augusti 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Alva Mogert Palm, ordförande i SSU Blekinge, berättar för Sydöstran om förbundets kongress.
Alva Mogert Palm, ordförande i SSU Blekinge, berättar för Sydöstran om förbundets kongress.Foto: Mattias Mattisson

Vilka är SSU:s viktigaste ställningstaganden på kongressen?

– Det är många ställningstaganden som tas under en SSU-kongress men jag skulle säga att de viktigaste nog är att SSU är för ett både humanitärt och militärt EU-försvar. SSU öppnar också upp för att kärnkraft behöver vara en del av lösningen i klimatkrisen. Dessutom: Arbetstidsförkortning och sex veckors semester är också två väldigt viktiga beslut som togs under helgen.

Annons

Är ni från SSU i Blekinge nöjda?

– Vi håller inte med om alla de beslut som har tagits och la även flera egna förslag som inte gick igenom. En av de frågor som Blekinge drev väldigt hårt var ett nytt grönt miljonprogram vilket tyvärr inte fick en majoritet.

Traditionellt har det varit starka motsättningar mellan ”höger” och ”vänster” i SSU. Hur ser det ut idag?

– Idag ser det helt annorlunda ut än för bara några år sedan. Det har gjorts ett gediget demokratiseringsarbete och det märks framför allt under kongressen. Alla pratar med alla och alla förhandlar med alla. Fördomarna om vilka som kommer att vara ”höger” eller ”vänster” börjar även de långsamt att försvinna när nya generationer som inte skolats lika hårt in i dessa läger tar över.

Kan du förklara vilka som är de viktigaste skillnaderna mellan de olika riktningarna?

– Synen på arbete brukar kunna skilja sig ganska stort inom SSU och huruvida vi ska driva arbetstidsförkortning samt i vilken utsträckning. EU och försvaret är även de frågor där det är väldigt delat ofta. Det finns de som älskar EU och de som hatar EU och allt däremellan. Men gränserna suddas ut mer och mer för varje kongress.

Hur ser det ut med återväxten i SSU? De yngre som är intresserade av politik idag har många fler möjligheter att påverka. Som att bli ”influencer” eller ägna sig åt politik på sociala medier.

– Det ser väldigt ljust ut trots allt. Förra året så var vi fler medlemmar än vi varit på väldigt lång tid och störst av alla ungdomsförbund i Norden. En stor fråga under kongressen var också just digitalisering. Idag kan man, som du säger, vara politiskt aktiv på så många olika sätt och då är det viktigt att vi i SSU utvecklas med tiden. Det lokala fysiska engagemanget är enormt viktigt men vi måste samtidigt öppna upp för det digitala för att inte bli en föråldrad organisation.

Är det någon i SSU som hänger med EPA-ungdomarna och lyssnar på Fröken Snusk? Eller är det Fridays For Future och Greta som gäller?

– Jag skulle säga att det ser väldigt blandat ut. Det är klart att personer som redan brinner väldigt starkt för en fråga, exempelvis klimatet, lättare vänder sig till SSU så där arbetar vi hårt för att se till att vara ute och prata med alla ungdomar oavsett om de ser sig själva som någon som bryr sig om politik eller inte.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons