GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Morgan möter Sydöstran

Morgan Bengtsson, det socialdemokratiske kommunalrådet i Olofström, tar emot Sydöstran på Folkets Hus precis som sig bör.
Olofström • Publicerad 5 augusti 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofström, diskuterar valrörelsen med Sydöstrans Stig-Björn Ljunggren.
Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofström, diskuterar valrörelsen med Sydöstrans Stig-Björn Ljunggren.Foto: Foto: Stig-Björn Ljunggren

Över en kopp kaffe och bulle passar det utmärkt att han berättar:

Hur ska partiet ska lägga upp sin valkampanj?

– Vi började göra valprogrammet redan i höstas, vi hade en valkickoff för alla medlemmar som fick bestämma vilka frågor vi skulle gå till val på. Så vårt program är byggt på vad som är medlemmarnas uppfattning. Självklart har vi också lyssnat in medborgarnas tyckande och tänkande om vad som behövs i kommunen. Så ska det vara i en demokrati där varje människas röst är värdefull.

Och sen kokade det ner till ett program?

– Det var en massa Post-It lappar som vi fick sätta ihop eftersom många frågor gick in i varandra. Sen har vi snickrat på detta, letat bra bilder och så vidare. Valprogrammet är både ett hantverk och ett konstverk skapad i sann socialdemokratisk anda, det har tagit tid, det ska ta tid. Det ska vara så lättbegripligt at ett barn kan läsa det och förstå. Inte en massa fina ord, utan motivera tydligt vad vi prioriterar. ”Varför vill vi göra detta” ...

Och när får vi se detta konstverk?

– Det kommer från trycket nästa vecka!

Vad hur ser filosofin ut bakom programmet?

– Vi har preciserat vad vi ska försöka göra de kommande 4 åren, vad vi lovar att jobba för. Men vi kan inte lova att det ska bli gjort, vi måste tänka på helheten och osäkerheten som råder. Vi har haft några gyllene år, men vi vet inte vad som kommer framöver.

Det är sant. Den politiker som lovar något gör det mot bättre vetande. Ingen kan väl säga nu, så osäkert läget är?

– Det är inte sanningsenligt att säga exakt vad vi ska göra, men vi kan lova att jobba för det vi lyfter fram. Vi kan säga vad vi måste göra, vad som kan vänta, vad vi inte ska göra. Politik är en avvägning mellan olika alternativ. Och som helhet har det blivit förbaskat bra.

Så vad kan du säga om innehållet?

– De stora frågorna förutom satsningar inom välfärden är att satsa mer på kultur och fritid, bland annat en utmaning att vi har idrottshallar som inte håller måtten, de är byggda på sextio- och sjuttiotalet och måste förnyas. Det finns exempelvis inte tillräckligt med tider, vi vill satsa på en multihall som ger förutsättning till fler sporter under samma tak, som innebandy, fotboll tennis etc.

Och mer?

– Vi lyfter också upp allt som gjorts under de fyra år som varit, bra för väljarna att få se vad som hänt, de behöver ibland påminnas om detta, och att det är otroligt mycket. I stort och smått. Inte minst utanför tätorten ute i kransorterna har en hel del gjorts, men vi behöver fler satsningar och dessa ska göras i samråd med dem som bor där. Vi ska göra det tillsammans med invånarna

Hur är det med boende i Olofström?

– Vi vill att detta ska vara en plats där det går att bo, leva och vara verksam. Vi vill fortsätta erbjuda boenden i attraktiva områden och skapa natur- och strandnära boendeområden nära våra sjöar. Vi vill att våra invånare ska ha alternativ till hur man vill leva och bo och då behövs också extra satsningar på både villor, hyresrätter, marklägenheter, trygghetsboende och särskilt boende.

Det finns plats för alla!

– Ja, det finns det. Sen är det viktigt också att alla känner sig trygga och säkra. Vi behöver en högre närvaro av polis och en bemannad polisstation, men också ett aktivt civilsamhälle med exempelvis nattvandringar av fler föreningar och liknande.

Men Olofström, det är väl inget brottsdrabbat samhälle?

– Tittar vi på andra kommuner så har Olofströms få brott. Men just därför, när det händer något så blir det därför jättestort.

Sen vet jag att du har bråkat om att staten inte lagt något lokalt servicekontor i Olofström, utan valt de stora orterna i länet istället. De som har har fått mer …

– Ja, vi vill ha ett lokalt servicekontor där exempelvis skattemyndigheten, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och liknande finns under samma tak.

Varför har inte Olofström fått det när exempelvis Karlskrona fått det?

– Vi har inte fått någon förklaring. De som beslutar säger bara att ”så här har vi bestämt…” Det är faktiskt galet när Olofström uppfyller alla kriterier för ett servicekontor, men så lägger man dessa via kustbanan, det rimmar dåligt enligt mig. Denna fråga kommer vi fortsätta att kämpa för.

Infrastruktur då?

– Givetvis. Vi ska fortsätta trycka på om mer investeringar, Sydostlänken blir viktigt och kommer att ge möjligheter till fler bostäder, mer service och nya företagsområden. Och företaget är förstås viktiga, vi vill förbättra med näringslivet, exempelvis starta ett näringslivsråd med företagare, tjänstepersoner och politiker.

Så vad är budskapet till Olofströms väljare?

– Budskapet är inte att ”vi är fantastiska” utan att ”vi är bra men kan bli bättre”, det är viktigt att lyssna på medborgarna och deras önskemål, vara synliga och lyhörda. Olofström behöver en fortsatt stabil, handlingskraftig politik och en tydlig framtidsplan, det kan vi erbjuda våra väljare.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post