GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Politik för jämlik vård och rättvisa

Det nya regionstyret i Blekinge som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har gått fram med ett förslag om att slopa vårdavgiften för de som söker vård efter att de har blivit utsatta för ett sexuellt övergrepp. I onsdags stod det klart att regionfullmäktige enhälligt bifaller förslaget när patientavgifterna för 2023 beslutades.
Blekinge • Publicerad 24 november 2022 • Uppdaterad 24 november 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Regionfullmäktige 23 november. Regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) i talarstolen.
Regionfullmäktige 23 november. Regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S) i talarstolen.Foto: Sofia Hvittfeldt

Att inte själv behöva betala för sin vård efter ett sexuellt övergrepp kan tyckas vara en självklarhet men tidigare har denna princip bara gällt i fall av våldtäkt i Region Blekinge, och då endast för det första besöket och ett återbesök.

Det är en orimlig ordning och det är därför glädjande att Blekinges nya regionstyre har uppmärksammat detta och sett till att det blir en förändring. Region Blekinge följer nu det goda exemplet från andra håll i landet såsom Västra Götalandsregionen och Region Skåne som tagit liknande beslut. Det innebär att en större grupp individer kommer kunna få den vård de behöver och förtjänar då principen nu tillämpas på alla former av sexuella övergrepp och inte bara kommer gälla för ett första besök och ett återbesök.

”Det är inte värdigt ett anständigt samhälle att vård och rehabilitering efter ett sexuellt övergrepp ska vara en klassfråga.”
Sofia Hvittfeldt

Det är ett principiellt viktigt beslut. En person som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp ska inte behöva avstå från helt nödvändig vård för att den inte har råd. Sexuellt våld finns som bekant i alla samhällsklasser. Efter ett sexuellt övergrepp kan den som blivit utsatt ha både fysiska och psykiska vårdbehov som måste kunna tillgodoses under en längre tid. När de fysiska skadorna har läkt så kan de psykiska skadorna fortfarande finnas kvar. Det är inte värdigt ett anständigt samhälle att vård och rehabilitering efter ett sexuellt övergrepp ska vara en klassfråga. Det kan också vara så att den som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av olika anledningar inte vill ha en faktura från vården hemskickad till sig eller inte har en egen postadress.

På grund av vårdbehovet är det i många fall en vårdinstans som har den första kontakten med den som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. När kostnaden hindrar en person som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp från att söka vård innebär det också att spårsäkring inte kan genomföras. Bevarade och dokumenterande av spår från övergreppet och prover är av uppenbara skäl mycket viktigt material för en eventuell polisutredning och kan spela stor roll för att förövaren ska kunna identifieras och lagföras.

Siffrorna från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är dyster statistisk som visar att lagföringsprocenten, den andel av utredda brott som klaras upp, endast var 18% 2020 för våldtäktsbrott. Det är en minskning med fem procentenheter sedan 2014 från en redan skamligt låg nivå. Det är inte ett godkänt betyg för ett rättssamhälle att så många förövare undslipper lagen. Samtidigt är det ingen nyhet att utredningar gällande sexualbrott läggs på hög på grund av bristande resurser och nedprioritering till förmån för andra grova brott. Om spårsökning kan göras i fler fall skulle det underlätta utredningsarbetet och förhoppningsvis ge dessa fall en högre prioritet.

Regionstyrets förslag innebär således en mer jämlik vård och förhoppningsvis även att rättvisa oftare kan skipas för de som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Sofia HvittfeldtSkicka e-post