Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stig-Björn Ljunggren: Stig-Björn Ljunggren: ”Politiken har sin egen logik”

Vi hundägare har det inte lätt. När vi träffar på andra hundar på promenad med husse eller matte så tvingas vi bevittna hur jyckarna sniffar varandra i skrevet för att undersöka den andres status.
Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Publicerad 17 juni 2021
Stig-Björn Ljunggren
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Hundar har sin egen logik. Det har politiken också.
Hundar har sin egen logik. Det har politiken också.Foto: Mark Hanlon

Vi hundägare försöker generat titta åt ett annat håll och kommenterar vädret eller säger något om hur fin promenadvägen blivit sedan det blev en bro över träskdiket.

Att hundarna gör som de gör är inget vi kan påverka. De följer bara sin natur.

Annons

Samma sak med politiken. Den har också sina egna spelregler som inte alltid går helt i linje med vad exempelvis samhället i övrigt tycker är rätt och riktigt.

Politikens logik går ut på att med olika metoder tala om för väljarna att det egna partiet är utmärkt, medan de övriga är mer eller mindre suspekta. Partiföreträdarnas uppträdande gör att den vanligaste jämförelserna av politiska diskussioner är ”det är som en sandlåda”.

Allt detta medan vanligt folk vill ha ordning på sina liv, få pengarna att räcka till ett nytt parasoll, hinna handla innan svärmor kommer till midsommar och fixa andra sprutan.

Vanligt folk vill också att det ska bli ordning i landet så att allt börjar fungera någorlunda normalt igen. Att pandemin ska klinga ut, ekonomin komma på fötter, folk i arbete och vårdskulden betas av.

Rätt många i vården vill helst ha en liten vilopaus också.

Vad vi nu bevittnar är såldes en sådan kollision mellan två olika sätt att se på saker och ting. En frontalkrock mellan politikens logik och vanligt folks synsätt.

Om vi tycker att det är konstigt att vänsterpartiet vill avsätta Stefan Löfven för ett förslag han inte lagt fram. så bör vi försöka se det ur vänsterpartiets perspektiv. De är ett parti som vill visa att de har en vilja av stål. Vi kan inte anklaga dem för att de följer sin natur. Att alltid ”ta kamp”.

Ett bra exempel på detta kan vi ta från förra mandatperioden. Då drev vänsterpartiet på regeringen för att de skulle lägga en proposition om begränsning av vinster i välfärden. Trots att det stod klart på ett tidigt stadium att detta förslag skulle falla och riksdagen säga nej.

Men vänsterpartisterna stod på sig. De visste att förslaget skulle vara död redan vid ankomsten. Det gjorde ingenting, eftersom de ville ha något att visa för väljarna.

Det var sin egen verklighet de ville påverka, inte samhället i övrigt.

Annons

Vänsterpartiet följer ett invant beteende och fullständigt naturligt för ett parti som i över 100 år inte spelat något större roll för svensk samhällsutveckling. De vill visa att de finns, men är mindre intresserade av att påverka i nuet.

Som det ser ut i skrivande stund kommer Stefan Löfvens regering att bli avsatt. Vi gissar att Löfven inte kallar till extra val. Istället blir det en sk. talmansrunda där partierna som har avsatt Löfven får frågan om vad de vill ha istället.

Och det kokar troligtvis ner till att Löfven återuppstår. Ingen, mer än möjligtvis Sverigedemokraterna, vill ha ett extra val. Folket vill inte ha det. Inte näringslivet eller folket som sliter i vården.

Således. Om vi inför valet om ett år ska ha en partiledare som aspirerar på den lediga posten som ”den vuxne i rummet”, så blir det Stefan Löfven.

Annons
Annons
Annons
Annons