GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Politikens förbannelse i Sölvesborg

En av politikens förbannelser är att politiker hela tiden tvingas prioritera.
Sölvesborg • Publicerad 9 augusti 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Nyuppackad affisch på socialdemokraternas Birgit Birgersson Brorson som går till val på att stärka välfärden i Sölvesborg - men lovar också att prioritera.
Nyuppackad affisch på socialdemokraternas Birgit Birgersson Brorson som går till val på att stärka välfärden i Sölvesborg - men lovar också att prioritera.Foto: Stig-B

När Sydöstran i måndags intervjuade socialdemokraternas oppositionsråd i Sölvesborg, Birgit Birgersson Brorsson, så blev detta tydligt. Av de 25 punkter som partiet har i sitt valmanifest är det vissa förslag som går före andra.

Ett kallbadhus finns på listan men är inte det viktigaste. Istället är det tre nyckelområden som lyfts fram, vården, förskolan och tryggheten.

Det hela kokar ner till att det behövs ”mer personal”. Det gäller inte minst i Sölvesborg, där personaltätheten är lägre än på de flesta platser i Sverige. Anställ fler förskolelärare och barnskötare, säger Birgit Birgersson Brorsson. Och motverka våldet och våldets orsaker.

Och hon konstaterar också att detta förstås inte är gratis. Då finns annat som får tas bort. Frågan är vad? Och hur ska vi effektivisera?

Här finns sällan enkla svar.

Även om det är uppenbart att det rent allmänt behövs fler anställda i många verksamheter så måste det samtidigt också göras effektiviseringar. Om en verksamhet fungerar mindre bra det inte självklart att det blir bättre för att fler anställs.

Det går inte att kompensera fel riktning med ökad hastighet.

Vi bör erinra oss hur beslutsfattare i näringslivet ibland resonerar: Det gäller att administrationen är för liten och produktionslinjen för stor. Administratörerna är experter på att hitta på nya uppgifter som gör att de kan expandera i all evighet. Överbyggnaden måste därför hållas kort så att de nätt och jämnt hinner med att göra det nödvändiga medan kärnverksamheten ska hållas överbemannad, så att exempelvis sjukdom inte leder till en nedstängning.

Birgit Birgersson Brorsson är inne på denna fråga i intervjun. Dels när hon explicit nämner att det som behövs är mer personal i verksamheten, inte fler mellanchefer eller kommunikatörer, dels när hon nämner att Sölvesborg och Bromölla borde undersöka om de kan återuppta samarbetet med viss gemensam administration.

Det senare gäller för övrigt hela Blekinge med omnejd. Ingen bör göra något i egen regi som kan göras bättre (och billigare) med andra.

När vi annars allmänt diskuterar förbättringarna av välfärden finns det en standardlösning som ibland brukar plockas fram, nämligen att ”höj skatten”!

Ofta framförs kravet på höjd skatt på ett sätt som antyder brister i kunskaper om socialdemokratins historiska insikter om hur ett hållbart välfärdssystem byggs upp.

”Ofta framförs kravet på höjd skatt på ett sätt som antyder brister i kunskaper om socialdemokratins historiska insikter om hur ett hållbart välfärdssystem byggs upp.”
Stig-Björn Ljunggren

Det centrala är inte maximera antalet kronor som varje enskild person betalar i skatt. Utan att så många som möjligt befinner sig i arbete och därmed bidrar till den gemensamma kassan.

Att socialdemokraterna i denna valrörelse tjatar om att alla som kan ska arbeta har en mycket tydlig koppling till detta. Kommer folk i arbete så ökar såväl den enskilda som gemensamma välfärden.

Fler ska betala skatt, inte färre betala mer.

Och i Sölvesborg fall handlar det också om att få fler att flytta till bygden. En attraktiv kommun drar till sig fler medborgare.

Folk vill ha en trygg miljö med bra service, bra boende och något spännande, exempelvis ett kallbadhus ...

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post