GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare. Sitt kvar Löfven!

August Strindberg skildrade sin tid i en berömd formulering, där han noterar hur folk inte längre analyserade utan istället gav uttryck för sina känslor, ”ty man reflekterade icke den tiden, utan man fick ’stämningar’.”
Stefan Löfven ska fortsätta vara som ett gökur: Jobben, jobben, jobben!
Stefan Löfven ska fortsätta vara som ett gökur: Jobben, jobben, jobben!
Foto: Lennart Nygren/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Ett bra exempel på detta är Karin Petterssons artikel på Aftonbladets kultursida om att socialdemokraterna omöjligt kan ha något tillsammans med centerpartiet i framtiden. Det går nämligen inte att bygga en politik för jämlikhet och gemenskap med dem eftersom de är ett högerextremt parti.

Hennes slutsats blir att därför ”måste Januariavtalet brännas upp, avslutas, rivas i små bitar. Även om det leder till valförlust.”

Detta är givetvis en rävgrytsformulering, som kan tolkas antingen radikalt som att Stefan Löfven bör avgå bums, eller mer modest, han bör inte fortsätta samverka med mitten efter valet.

Det är dock inte lätt att veta vad Pettersson menar rent konkret. mer än att socialdemokraterna ska gå till vänster, och om det leder till valförlust, och partiet hamnar i opposition, så bör tiden ägnas åt att skapa en politisk plattform för ett framtida jämlikt samhälle.

Jaha, tänker vi pragmatiska tråkmånsar, är det inte vad vänsterpartiet gjort under drygt 100 år? Och som belönat dem med 5,8 procents väljarstöd i genomsnitt?

Och saknas det då politiska uppgifter för socialdemokraterna? Knappast. Nu ska Sverige försöka ta sig upp på banan igen efter pandemin – får vi hoppas! – och fokus kommer att vara kampen mot arbetslösheten.

Vi ser också hur världen formerar sig för ett nytt (grönt) industriellt språng, ökade internationella spänningar som ger dystra framtidskänningar, en utmanande folkvandringstid, och ständigt nya skjutningar.

Det behövs inga stora visioner för att ta itu med detta. Utan Stefan Löfven bör fortsätta låta som ett gökur med sitt ”jobben, jobben, jobben”.

Att socialdemokraterna dessutom nu, just när pandemin troligtvis är på väg att kämpas ner, skulle kliva av regeringsmakten, är absurt. Vi behöver inte regeringskris och hot om extraval just nu.

"Dessutom, svenska fackföreningsledare som Löfven, de river inte avtal framför näsan på sina avtalspartners. De håller handslag i helgd."

Kanske får vi en snabb återhämtning och ett tillväxtsprång under de kommande åren. Att lämna över till moderaterna i det läget, är det klokt?

Att Karin Pettersson försöker fula ut centerpartiet som ett högerextremt parti kan tolkas som ännu ett försök att förhindra att socialdemokratin är med och bygger ett mittenblock i svensk politik.

En del centerpartister är möjligtvis lite konstiga, men inte högerextrema. Och ute i kommunerna, vilket är det väsentliga, inte värre än någon annan.

Dessutom, svenska fackföreningsledare som Löfven, de river inte avtal framför näsan på sina avtalspartners. De håller handslag i helgd.

En invändning mot allt detta är att det är en vantolkning av Karin Petterssons artikel. Att hon bara gav uttryck för den förståeliga frustration många känner inför att socialdemokratins sitter vid makten, men utan att kunna föra sin egen politik.

Visst. Så kan det vara. Men lite tydlighet är ändå på sin plats även på kultursidor. Inte bara ge uttryck för stämningar.

För egen del tycker vi således att Stefan Löfven ska sitta kvar och fortsätta tjata om jobben, jobben, jobben.

Läs mer