Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Sluta gaslighta svenska folket

Över Sverige skiner vårsolen men inifrån Rosenbad får vi inga varma besked när finansminister Elisabeth Svantesson presenterar vårens ändringsbudget.
Ändringsbudgeten • Publicerad 17 april 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Filmen ”Gaslight” (på svenska ”Gasljus”) med svenska skådespelerskan Ingrid Bergman har givit upphov till termen ”gaslighta”.
Filmen ”Gaslight” (på svenska ”Gasljus”) med svenska skådespelerskan Ingrid Bergman har givit upphov till termen ”gaslighta”.Foto: PRESSENS BILD

Med allvarlig min presenterar Svantesson flera satsningar. Satsningarna skall hjälpa barnfamiljerna och det blir även pengar till yrkeshögskolan för att få in de mest utsatta på arbetsmarknaden. Stödet till barnfamiljerna finns dock redan och pengarna till yrkeshögskolan plockade hon själv bort i höstas.

Detta är vad som brukar kallas att ”gaslighta”.

Annons

Att gaslighta är ett sätt att kontrollera sin partner i skadliga relationer. Ordboken Mariam Webster beskriver det som en sorts psykologisk manipulation där man vrider sanningen och lämnar ute fakta för att få offret att tvivla på allt, inte minst sanningen och sig själv.

Satsningen på yrkeshögskolan är ett perfekt exempel. Bara i höstas skar Svantesson själv ner deras statliga stöd med 1 miljard kronor på. Detta möttes av skarp kritik av såväl näringsliv och fackföreningar som forskare och politiska motståndare. Hon insåg att det var dålig politik men istället för att erkänna sitt misstag lägger hon nu 700 miljoner på yrkeshögskolorna och kallar det en satsning.

Vi förväntas vara tacksamma.

I tv-skärmen räddar Svantesson svensk kompetensförsörjning i en tuff tid. Hon skapar en ny sanning och om vi andra säger emot är det plötsligt vi som ljuger. Vi lämnas med en dålig magkänsla och en växande misstro mot våra folkvalda representanter.

Klart man kan förstå att politiker vill pudrar över sina misstag. De är människor precis som vi. Men som i en relation är problemet när det tillåts fortsätta. Till slut vänjer sig svenska folket vid att bli lurade och förlorar självförtroendet att skilja på sant och falskt.

”Klart man kan förstå att politiker vill pudrar över sina misstag. De är människor precis som vi. Men som i en relation är problemet när det tillåts fortsätta. Till slut vänjer sig svenska folket vid att bli lurade och förlorar självförtroendet att skilja på sant och falskt.”
Lowe Smith Jonsson

Det får verkliga konsekvenser.

När region Blekinge återigen måste hantera ett stort underskott är det ett resultat av den här långvariga psykiska misshandeln.

I många år har våra politiker ”satsat” på välfärden, miljard efter miljard. Trots det har den tunnare bemanning än på 80-talet och vårdköerna är hiskeliga. De lämnar helt enkelt ut kostnaderna som ökar eller nedskärningar man genomfört. Precis som med yrkeshögskoleutbildningen blir varje krona en satsning även om de bara täcker upp ett hål man själv grävt.

Kvar finns bara den där dåliga magkänslan.

Den magkänslan kan dock vara en styrka. Om vi tar stöd av varandra och vågar tro på den kan vi se igenom Svantesson och de andras bluffar. Hon har nämligen helt rätt i att Sverige befinner sig i ett tufft läge och då behöver vi mer än någonsin kunna lita på varandra.

Lowe Smith JonssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons