Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Sverigemåndag med Klas Eklund

Vad bör göras för att återstarta Sverige efter coronakrisen? Vad bör inte göras? Det är frågor som vi kommer att diskutera på Sydöstrans ledarsida de kommande måndagarna.
Publicerad 22 november 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Klas Eklund , ordförande omstartskommissionen, har tydliga förslag om vad som bör göras efter coronakrisen. Och vad som inte bör göras.
Klas Eklund , ordförande omstartskommissionen, har tydliga förslag om vad som bör göras efter coronakrisen. Och vad som inte bör göras.Foto: Claudio Bresciani / TT

En given person att tala med är Klas Eklund, länge aktiv som socialdemokratisk ekonom och senast ansvarig för ”Omstartskommissionen”, som nyligen rapporterade sina förslag i boken ”Idéer för ett starkare Sverige” (Ekerlids Förlag)

Så frågan är, vad bör Sverige göra?

Annons

– Våra politiska beslutsfattare borde tänka större och djärvare. Vi är just nu i en akut sjukvårds- och ekonomisk kris. Men förutom det akuta har vi också upplagrade problem, som integration, miljö, bostäder, skolan, skatterna, och så vidare. Vi behöver nu ett större sammanhängande reformprogram som åtgärdar detta. Eller som Winston Churchill sade: ”Förspill inte möjligheterna som uppkommer i en rejäl kris.”

Klas Eklund nämner tidigare tillfällen i svensk historia när en kris utnyttjas för större reformer. Exempelvis på trettiotalet, när Ernst Wigforss och Per Albin Hansson med nya medel bekämpade arbetslösheten och lade grunden för välfärdsstaten. Eller hur krisen på nittiotalet gav skatte- och budgetreform. Medan krisen på sjuttiotalet inte utnyttjades, utan politikerna försökte att överbrygga problemen:

– Och då gick det åt helvete …

Om du skulle välja något konkret som borde göras nu?

– Jag ser två huvudspår. Det ena är skolan, bostäder, segregation, allt det hänger ihop, och handlar om utanförskap. Det andra är en satsning på Infrastruktur, på digitalisering, en omställning till ett hållbart samhälle, vilket kräver elektrifiering av trafiken, elbilar, artificiell intelligens, självkörande bilar, trängselutgifter istället för inkomster från bensin …

Det är inte småpotatis?

– Det handlar om en jättelik investering. En revitalisering av Sverige. Det handlar också om att utbilda folk, exempelvis se till att offentlig sektor blir mer digitaliserat. Det finns rankingar som visar att vi ligger bland de sämsta i Europa på detta, fast vi själva tror att vi är bäst.

Ett annat centralt område som Klas Eklund lyfter fram är att få in nyanlända på arbetsmarknaden. Trösklarna är för höga. Kvalitén på integrationsprocessen måste höjas i alla led, från förskola upp till universitet. Men framförallt:

– Vi måste sluta se ner på yrkesutbildning! Förr hade vi ett bra system för detta, men det ansågs inte vara fint. Vi ser ju att detta lyckades inte, de länder som har kvar yrkesutbildningarna klarar sig bättre. Högskolorna är väldigt gammalmodiga - efter 3 år är det klart och färdigt. Men vi vet nu att det funkar inte, det krävs livslång lärande.

”Vi måste sluta se ner på yrkesutbildning! Förr hade vi ett bra system för detta, men det ansågs inte vara fint.”
Klas Eklund

Klas Eklund menar att vi måste söka oss tillbaka till den gamla modellen, där parterna tillsammans jobbar för kompetensutveckling. Exempelvis ersätta arbetslöshetsförsäkringen med en omställningsförsäkring.

Annons

Men kan vi tro att politikerna kan samla sig till detta?

– Det verkar inte så. Det är ledsamt för oss gamla socialingenjörer …

Vad ska då inte göras?

– Sluta plottra med skattesystemet! Det krävs ett rejält helhetsgrepp. Nu är det på väg att bli oöverskådligt.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons