Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Sverigemåndag med Lawen Redar

Lawen Redar är socialdemokratisk riksdagsledamot och sitter i Kulturutskottet. När hon får Sydöstrans fråga om vad som behöver göras efter coronakrisen väljer hon att göra en ideologisk spaning:
Publicerad 4 januari 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

– Jag tror att det som håller på att hända är att vi kommer att få skärpta ideologiska motsättningar. En strid om svar på principfrågor. Jag är väldigt tagen av boken Thomas Pikettys bok ”Kapitalet och Ideologin”. Den beskriver främst hur ojämlikheter världen över har kunnat rättfärdigas och hur det leder till ekonomiska ”Tipping-points”.

Vad är det?

Annons

– Brytpunkter! Det sker nu. När för få människor äger för stor andel av kapital och förmögenheter skapas reaktion från de grupper som inte är förfördelade. Det har historiskt genererat i samhällsomstörtningar, revolutioner och strejker, så kallade tipping- points. De sociala motsättningarna skapar sen en ny situation. Och där är vi kanske nu, igen.

”När för få människor äger för stor andel av kapital och förmögenheter skapas reaktion från de grupper som inte är förfördelade.”
Lawen Redar, socialdemokratisk riksdagsledamot

Hurdå?

– Utgår vi från hur västvärlden, inklusive hur Sverige ser ut idag, så är avkastningen på kapitalet större än den ekonomiska tillväxten. Den ojämna fördelningen av rikedom orsakar social instabilitet som kommit till uttryck i valet Polen, Brexit i Storbritannien och nu senast valet i USA.

– Vi har också en situation där kapitalets internationalisering försvårat för fackliga organisationer att ta till vara löntagarnas intressen och aktivt begränsas regeringar och parlaments möjligheter att förverkliga nationella mål som har beslutats i demokratisk ordning.

– För att försvara sina maktpositioner så söker den moderna kapitalismen möjligheter att styra offentliga verksamheter och åstadkomma en sammanflätning av de kapitalistiska intressen och den offentliga verksamheten.

Så du menar att de instrument som tidigare använts för att hantera motsättningar inte fungerar så bra längre?

– Precis så. Ta den offentliga vården i Stockholms region som exempel. När den offentliga vården nu behöver hjälp för att hantera intensivvården i pandemin och ge människor sjukvård, så har vi en massa privata aktörer som inte ställer upp. Så blir det när intressena är olika. Verksamheter inom välfärden ska ha samhällsnytta som främsta intresse och inte behöva konkurrera med aktörer som vars främsta intresse är vinst. Jag tror att det är här det börjar, medborgarnas reaktion på att det här är ohållbart. Coronapandemin kan resultera i den största politiska motsättning mellan höger och vänster vi haft på mycket länge.

Lawen Redar beskriver hur de borgerliga lägger stora pengar på att skapa mediala plattformar, medan kritiken mot den här ordningen kommer från folket, som är ilskna på vinstjakt och arbetslöshet, som vill se mer resurser till vård, omsorg, äldrevården, saknar samma möjligheter att komma till tals. Vänstern har helt enkelt inte hängt med. Och det är oroande:

– Men här blir opinionsbildningen central. Arbetarrörelsen behöver förstärka sin opinionsbildning, jobba med att bygga nya medier, se till att exempelvis kritiken mot vinstintressena från folket, från arbetarklassen, alla de som provoceras av den rådande ordningen, också kommer fram.

Så vad är det vi inte ska göra?

– Vi ska inte låta högern ta kommandot i kulturpolitiken, utan själva växla upp. Vänstern måste mobilisera när de andra gör det!

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons