GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Sverigemåndag - ta på säkerhetsbältet, nu åker vi!

Sydöstran har under ett drygt tjugotal måndagar intervjuat ett antal personer om frågeställningen ”vad bör göras efter coronan” och ”vad bör inte göras”.
På med bältet! Nu åker vi!
På med bältet! Nu åker vi!
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Svaren kan sammanfattas – och tolkas - i några punkter.

Till att börja med finns en mycket tydlig betoning hos i stort sett alla att välfärden måste få mer resurser. Och i viss mån omorganiseras, även om detta är mer nedtonat.

Om det är något i formerna som ska förändras så är det att de privata inslagen bör tonas ner, liksom det regionala självstyret, medan politikerna i huvudstaden ska ta mer ansvar.

Ingen kommer efter coronan att bli förvånad om regionernas ansvar för hälso- och sjukvård kommer att minska. Staten ger mer pengar, men kräver motsvarande ökad makt.

Låt oss anta, att när det gäller sjukvård och omsorg: Staten bestämmer, regionerna utför.

En annan tydlig tendens i svaren framkommer. Pandemin har öppnat ett ”möjlighetens fönster” och vi kommer nu att ta ett nytt industriellt språng mot en hållbarare samhällsordning.

"”En annan tydlig tendens i svaren framkommer. Pandemin har öppnat ett ”möjlighetens fönster” och vi kommer nu att ta ett nytt industriellt språng mot en hållbarare samhällsordning.”"

Flera har i mer eller mindre tydliga ordalag hävdat att det vi nu står inför inte är en allmän komplettering av existerande näringslivsstruktur, utan en omställning i ordets rätta bemärkelse. Men inte bara detta, utan också att det kommer att ske i en kamp mellan olika globala maktcentra, där Kina utgör ett kraftfält och USA det andra. Medan EU-blocket kommer att spela tredje fiolen.

Ingen har direkt nämnt Sveriges roll i detta geopolitiska drama – om vi ska fortsätta lägga alla våra ägg i EU-korgen, och vad som händer när USA kräver att vi ställer upp på deras sida i kampen mot kineserna om världsherraväldet.

Så långt låter det ändå lätt som en plätt. Men hur ska denna massiva satsning finansieras?

Först med höjda skatter (främst för de rika). Sedan ska staten låna mer.

Det intressanta med det första är att de intervjuade oftast inte gör en skillnad på ”ökad beskattning” och ”ökade skatteintäkter”. Trots att alla vet att en höjd skatt inte per automatik ger mer pengar. Den eller det som beskattas flyttar utomlands, omdirigerar tillgångarna eller helt enkelt ändrar beteende.

Däremot innebär ”ökade skatteintäkter” att staten/kommunen agerar för att fler ska börja betala skatt. Exempelvis genom att införa nya skatter (typ plastpåseskatt) eller helt enkelt får fler i jobb.

Eller när det gäller kommunerna: De kan höja skatten - eller försöka få fler att flytta till kommunen. Exempelvis kan kanske (!) en sänkning av det ena ge en ökning av det andra.

När det gäller de intervjuades åsikt att staten ska låna pengar till investeringar, men inte konsumtion, så är det förstås helt rätt. Det politiska uppdraget blir då att dels se till att investeringar inte sker i rena stolleprov, dels att inte konsumtion förkläs till investeringar.

Således. Efter coronan, som vi tror infaller någon gång i höst, kommer vi nog inte att återgå till det normala. Utan något nytt skapas, med en politisk tävling i vem som har bästa idéer om att vässa välfärden och en global kamp om vem som ska leda världsutvecklingen.

Det gäller att ta på sig säkerhetsbältet med andra ord. Nu åker vi!

Läs mer