Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Tala så vi förstår - och tror

Att tala så att folk både förstår och tror det som sägs är en av politikens största utmaningar.
Avtalsrörelsen • Publicerad 15 mars 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Varmluftsprat är nog bra, men är det trovärdigt?
Varmluftsprat är nog bra, men är det trovärdigt?Foto: Ali Lorestani/TT

Det är en sak om politiska företrädare kör ”varmluftsmodellen”, det vill säga pratar i största allmänhet, som det brukar vara på presskonferenser, debatter och intervjuer.

Här är kravet främst att det som sägs är någorlunda förståeligt.

Annons

Politiker är på detta sätt av samma slag som alla vi andra. Vi förbannar exempelvis det dåliga vårvädret, men har ingen ambition att göra något åt saken, eftersom det ligger utanför vår kompetens.

Men ovanpå varmluftspratet så har vi det snack som är av betydelse inte bara för överlevnaden utan också för framtiden. Det påverkande pratet. Det som gör att vi tror.

Ta de socialdemokraterna i Göteborg. De gör gällande att de inte har givit nämndemännen foten på grund av den sk. ”snippadomen”, utan att dessa bara fått lite ”coaching”.

Ingen tror på detta. ”Coaching” används numer synonymt med att under diktatoriska former avskaffa någon.

Det är vad vi tror, rätt eller fel.

Eller ta Kristdemokraterna. De försöker hantera debaclet med sin avsuttne partisekreterare Ingerö genom påståendet att det är en naturlig avgång, eftersom de framöver behöver någon med annan kompetens framöver.

Det är förstås bullshit, tror vi. I synnerhet som signalen var att han skulle avgå ”med omedelbar verkan”.

När sådant sägs, förstår alla att något speciellt hänt. Psykbryt, förskingring, knark, rattfylla eller sex dyker upp i spekulationerna.

Nu visade det sig att det var det senare, eller i vart fall en allvarlig polisanmälan, kombinerat med en inre konflikt i partiet. Och spekulationerna fortsätter eftersom den kristdemokratiska partiledningen inte kan tala så vi tror dem.

Således. Det som är politikens centrala roll, är att på ett trovärdigt sätt ta itu med våra vardagsutmaningar, och övertyga oss om att det finns lösningar på problemen vi brottas med.

”Således. Det som är politikens centrala roll, är att på ett trovärdigt sätt ta itu med våra vardagsutmaningar, och övertyga oss om att det finns lösningar på problemen vi brottas med.”
Stig-Björn Ljunggren
Annons

Exempelvis inflationen.

Om vi inte tror på ekvationen som säger att vi ska hålla tillbaka på lönekraven eftersom det spär på inflationen, då kan vi räkna med en avtalsrörelse som leder fram till att alla som kan försöker kompensera sig för dyrtiden.

Då kan vi hamna i det situation som var på 80- och 90-talet när folk krävde lika mycket luft i lönekuvertet som andra. Och att alla försöker, var för sig, rädda sig själv och sina medlemmars köpkraft, även om den omedelbart tunnas ut.

Här gäller för framförallt regeringen att prata om möjligheterna att vi får bukt med dyrtiden, men göra det på ett sätt som skapar trovärdighet. Det krävs åtgärder som pekar i tydlig i den riktningen.

Den svenska modellen, att prata om saken som finansministern gör med livsmedelsaktörerna, är en bra början. Men det krävs insatser, hot om skatter/lagstiftning och framförallt hjälp till dem som har sämst köpkraft. Alltså det som vi brukar kalla för ”fördelningspolitik” och som inte ligger naturligt i högerpartiers vokabulär.

Utan sådana konkreta åtgärder blir regeringens prat bara varmluft och inte trovärdigt. Då får också svensk fackföreningsrörelse ta höjd för detta i förhandlingarna framöver. Och inte dras med i varmluftspratet.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons