Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Tröttsam signalpolitik undanbedes

Förra veckan vårades det för dåliga förslag inom integrations- och migrationspolitiken. Regeringens nya förslag till migrationsöverenskommelse inkluderar bland annat språkkrav för permanent uppehållstillstånd, medan Moderaterna i Ronneby nu vill införa språkkrav för anställning inom kommunen.
Kenneth Michaelsson (C) framhåller att språkkunskaperna verifieras redan i dag. Ett helt korrekt konstaterande.
Kenneth Michaelsson (C) framhåller att språkkunskaperna verifieras redan i dag. Ett helt korrekt konstaterande.
Foto: Mattias Mattisson
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Det enda högerparti i Ronneby som i denna fråga verkar besinna sig är Centerpartiet. – En sökandes språkkunskaper verifieras redan nu under anställningsintervjun och kopplas dessutom till vilka krav som finns för aktuell tjänst, konstaterar Kenneth Michaelsson (C).

Centerpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har förstås rätt. Förslaget saknar logik och är endast signalpolitik.

Förslaget grundar sig i en förlegad syn på människan att hon är lat och bara genom att få höga krav på sig får hon något gjort. Det synsättet bortser ifrån de förutsättningar som råder. Självklart vill de som kommer till Sverige lära sig språket och integreras. Jag arbetar deltid på ett jobbmatchningsföretag och möter dessa människor hela tiden.

"Den effekt som språkkravet kommer att få är att personer stängs ute från arbeten som inte kräver perfekt svenska. För att kunna integreras och lära sig språket är det första jobbet centralt, så istället för att resa hinder borde fokus ligga på att sänka trösklarna."

Men skol- och bostadssegregationen och rasismen på arbetsmarknaden skapar hinder. Dessutom varierar SFI i kvalité beroende på skola och är inte heller tillgängligt om du är papperslös, asylsökande eller har tillfälligt uppehållstillstånd. Vill man förbättra integrationen kan man börja med att åtgärda dessa hinder.

Men förslaget syftar förstås inte till att förbättra integrationen. Inte heller kommer det höja kvalitén i skolan och äldreomsorgen som Roger Gardell (L) påstår. Den effekt som språkkravet kommer att få är att personer stängs ute från arbeten som inte kräver perfekt svenska. För att kunna integreras och lära sig språket är det första jobbet centralt, så istället för att resa hinder borde fokus ligga på att sänka trösklarna.

Språkkrav skulle dessutom försvåra personalförsörjningen inom kommunen. Detta i en situation där det redan generellt finns ett stort behov av ny arbetskraft inom Sveriges kommuner på grund av stora pensionsavgångar och stigande efterfrågan. Det behövs fler bland annat inom skolan, vården och administrationen.

Trots att språkkrav inte främjar varken integration, kvalité eller personalförsörjning i den offentliga verksamheten så vill Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna spendera skattepengar på just det. Givetvis finns det inte ett underskott på bättre saker att investera i. Det hade varit klokt och ändamålsenligt att istället satsa på kompetensutveckling, fler yrkesutbildningar med språkstöd, bostäder folk har råd med och mer resurser till SFI och grundskolan.

Centerpartiet i Ronneby landade till slut rätt i frågan efter en intern diskussion, till skillnad från Moderaterna. Moderaternas besked gällande språktest för anställning inom kommunen är bara det senaste i raden av utspel för att blidka framförallt sverigedemokrater och liberaler, samt fiska väljarstöd i grumliga vatten. Det är inget mer än tröttsam signalpolitik och det imponerar inte.

Läs mer