GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Trygghetsöverenskommelsen - en ny era randas?

Samtal om trygghetsöverenskommelsen mellan Stig-Björn Ljunggren, Sydöstrans ledarsida, och Mats Essemyr, tidigare utredare på TCO:
Mats Essemyr, tidigare utredare på TCO, samtalar med Sydöstrans politiske chefredaktör Stig-Björn Ljunggren.
Mats Essemyr, tidigare utredare på TCO, samtalar med Sydöstrans politiske chefredaktör Stig-Björn Ljunggren.
Foto: Henrik Montgomery
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hur ser du på den överenskommelse som nu träffats om trygghet i omställning

– Det basala är att parternas förhandlingslogik syftar till att nå överenskommelse, till skillnad från politiken som bygger på motsättning. Politiken hade inte klarat detta …

Ja, det är olika logik. i näringslivet kan två parter göra en vinst tillsammans, bägge kan ”gå plus”, medan partierna, i slutet på dagen, slåss om ett begränsat antal mandat. Och i det här fallet dessutom slippa risken att politikerna ger sig in i leken och ställer till det?

– Ja, en grundläggande förutsättning är maktavvägningen mellan fack och arbetsgivare. Den innebär att ingendera parten egentligen vill tillskansa sig allt. Arbetsgivarna vet att om man inte tar rimlig hänsyn till facket så väntar konflikter. Facken vet att om man inte tar hänsyn till arbetsgivarnas krav så finns snart inga jobb kvar.

Och då blir politikens roll att understödja detta, inte lägga sig i?

– I det här fallet var en tillräcklig betingelse att det i slutändan nog var hotet om lagstiftning som påverkade. Och Gudmund Toijer, juristen som utrett den här frågan, som fick parterna att verkligen komma till skott. Samma hände ju inför Saltsjöbadsavtalet 1938 …

Vad hände då?

– På 1930-talet hotade politiken med omfattande lagstiftning för att få bukt med alla konflikter på arbetsmarknaden. Det fick parterna att komma överens om de grundläggande spelreglerna. Det avtalet gäller ännu ...

En tolkning av det som nu skett är att med överenskommelsen har facket minskat risken att kommande regeringar – vilket inte osannolikt leds av moderaterna Ulf Kristersson – försämrar arbetsrätten ännu mer? Det skulle krävas väldigt mycket att riva en överenskommelse som parterna gjort och som näringslivet dessutom är nöjda med?

– Ja den risken har minskat betydligt. Svenskt näringsliv hade, i teorin, möjlighet att avstå från överenskommelse och därmed driva fram en mer omfattande försämring. Men man valde att gå förhandlingsvägen och därmed stärka partsmodellen. Den regering som sänker det, sitter löst.

"Kan vi se trygghetsöverenskommelsen som en reträtt av LO, men med någon slags försåtminering, men med stora fördelar?"

Kan vi se trygghetsöverenskommelsen som en reträtt av LO, men med någon slags försåtminering, men med stora fördelar? Och de som är emot, vad har de för långsiktigt alternativ som inkluderar att den nuvarande regeringen sitter löst efter nästa val …?

– Instämmer. Parterna måste framöver få fram de grundläggande spelreglerna för arbetsmarknaden. LO-facken kan inte längre att förlita sig på att lagstiftaren, aka (s), ska fixa det

Borde vi inte se detta som ett stort genombrott för en förnyelse av arbetsmarknadspolitiken som länge legat för fäfot. Sedan årtionden tillbaka har det talats om nödvändigheten av en kompetensförsörjningsmodell ... jag menar, anställningsskydd handlar inte främst om att skydda din anställning utan din anställningsbarhet?

– Ja, det är verkligen ett mycket stort skifte. Möjligheterna för arbetstagare att ställa om genom utbildning och kompetens ökar, samtidigt som arbetsrätten blir något mer flexibel för företagen. Parterna hamnar på rätt sida i historien kan man säga

Är allt klappat och klart nu? Juvelen i den svenska modellens krona är putsad och en ny era randas?

– Nej, kollektivavtalad a-kassa återstår. Den frågan är stor och komplicerad. Jag undrar om den ens är möjlig att lösa

Läs mer