GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Vi under skatter dignar ner

Det finns en enkel tumregel i svensk politik. Socialdemokrater höjer skatter, moderater sänker.
Publicerad 27 oktober 2021
Några ören, några röster.
Några ören, några röster.
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Men bakom denna enkla beskrivning är det oftast lite mer komplicerat. Exempelvis har socialdemokraterna – historiskt – både höjt och sänkt skatter. Mycket av det som plockas in från medborgarna får de tillbaka i olika former av ersättningar.

Skatterna har oftast varit ett slags försäkringsavgifter som betalats tillbaka till medborgarna som ersättningar eller service. Vi har betalat till oss själva under livscykeln.

Och socialdemokrater har kritiserat mot skatter om dessa plockats av folk på ett sätt som upplevts som orättvist. Internationalens fjärde vers inleds exempelvis:

”Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner”

Och ibland används ett påstått citat av den legendariske socialdemokratiske välfärdspolitikern Gustav Möller: Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket …

Oavsett om Möller verkligen sade detta eller inte så kan vi slå fast att socialdemokrater i sina bästa stunder hållit sig till den principen.

Det är bara häftigt att betala skatt - om vi får något tillbaka.

Moderaterna är inte heller helt övertydliga när det gäller skatter. De har, när det funnits behov, infört skatter (eller avgifter).

Framförallt har moderaterna jobbat på följande sätt för att få möjlighet att sänka skatten:

– Sänk ersättningsnivåerna i olika försäkringar. Folk som inte kan försörja sig får gå till kommunen för understöd. Kostnaderna drabbar då främst sossekommuner och inte moderatledda kommuner.

– Om det är tillåtet, sänk skatten och när det uppkommer underskott låna pengar för att täcka dessa. Motivera med att skattesänkningarna på sikt leder till ”dynamiska effekter” som gör att lånen kan betalas tillbaka. Och om det inte sker, får kommande generationer av skattebetalare betala tillbaka. Men det är några mandatperioder framåt ...

(Det ska väl i ärlighetens namn tilläggas att den fromma förhoppningen om ”dynamiska effekter” är en magisk formel som även finns hos vissa i vänstern. Men här är tanken att staten, genom att låna pengar till välfärden, kan få alla att må bättre, blomma ut till ett rikt liv och därför inte belastar det allmänna med olika krämpor och problem, varför allt på sikt blir mycket billigare och effektivare. Och om så inte sker, den dagen den sorgen ...)

– Slutligen har moderaterna haft en annan briljant lösning för att kunna sänka skatten. Sälj allmän egendom och använd inte överskottet för investeringar utan sänk skatten. Ungefär som någon som lånar på huset för att kunna åka på långsemester på andra sidan jordklotet.

Vilket är då fallet med 10 öres sänkning i Ronneby?

Sveriges kommuner har fått rejält med coronapengar av staten. Istället för att använda slantarna till att betala tillbaka vad pandemin kostat samhället, så lam de delas ut till medborgarna. Som får några hundralappar extra per år. Kanske kan slantarna betalas tillbaka genom avgiftshöjningar. Det som förloras på karusellerna brukar nämligen tas tillbaka på gungorna.

Sen en påminnelse: Nästa år är det valår- Några ören kanske ger några röster ...

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post