GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Daniel Deleuran: Ledarkrönika: ”Åkesson vet själv om han är brun”

På söndagen så skäller Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson ut Miljöpartiets Per Bolund i Agendas partiledardebatt för att Bolund använde epitet det blåbruna blocket.
Daniel Deleuran
Publicerad onsdag 16:01 • Uppdaterad onsdag 16:12
Daniel Deleuran
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Meningsutbytet om den bruna färgen i partiledardebatten i söndags tog rejäl fart.
Meningsutbytet om den bruna färgen i partiledardebatten i söndags tog rejäl fart.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett uttalande som tog sådan fart på Åkesson så pass att han nästan skrek i debatten och ville få svar ifall Bolund ansåg att Åkesson är nazist.

Åkessons anfall visade sig fungera. Det meningsutbytet är det nog få som anser att Bolund gick segrande ur. Bolund såg ut som ett villrådigt rådjur stirrandes in i strålkastarna på bilen som med all säkerhet kommer köra över honom.

Det går väl dock att ifrågasätta om Åkessons ilska var ett genuint infall av frustration och ilska över att bli kallad för rasist eller en taktisk manöver för framstå som ett mer respektabelt samarbetsparti till de kvarstående allianspartierna.

Om Åkesson är nazist eller inte är det bara han som kan svara för och hävdar han att han inte bär de åsikterna så får väl vi andra förutsätta att han inte gör det. Än så länge så kan ingen såvitt jag vet läsa någon annans tankar.

Men att Sverigedemokraterna som politiskt parti härstammar från främlingsfientliga kretsar är inget att orda kring. Det är en väldokumenterad sanning och svår för Sverigedemokraterna att slå ifrån sig.

Deras bästa motargument är att alla partier någon gång under deras historia haft politiska förslag som med dagens glasögon kan ses som rent fruktansvärda. Att högerpartiet, numera Moderaterna, aktivt motarbetade kvinnlig rösträtt 1917, Socialdemokraternas inblandning i det rasbiologiska institutet på 1920 talet är några exempel på vad som idag framstår som oacceptabelt.

Såvitt går det att förstå Sverigedemokraternas hållning att man inte kan bli anklagad och beskyllt för allt ens föregångare har gjort. Sverigedemokraterna grundades dock 1988 och skandalerna har rasat tätt genom åren. Alltför ofta i samband med rasistiska uttalanden och företrädare med kopplingar till främlingsfientliga grupper.

”Måhända att Åkesson inte bekänner sig till nazismen, men det verkar inte vara fallet för alla i partiet.”
Daniel Deleuran

Bara nu i veckan så kunde Expo avslöja att en anställd som politisk sakkunnig hos Sverigedemokraterna kan knytas till organisation ”Det fria Sverige”. Det är en intresseorganisation för ”svenskar” som startades av personer med bakgrund i Svenskarnas parti. Detta alltså bara några dagar efter att Åkesson närmast skällt ut Bolund för att ha brunsmetat Sverigedemokraterna.

Måhända att Åkesson inte bekänner sig till nazismen, men det verkar inte vara fallet för alla i partiet.