Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ellinor Eriksson: Ledarkrönika: Alla gillar Magda

”Smart, snygg och pålitlig!”. Magdalena Andersson svarar blixtsnabbt och brister sen ut i ett garv. Hon är med i influencern Margaux Dietz Youtubeintervju och frågan hon just besvarat är hur moderatledaren Ulf Kristersson skulle beskriva henne.
Ellinor Eriksson
Sverige • Publicerad 25 maj 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Statsminister Magdalena Andersson tillsammans med maken Richard Friberg anländer till Polarpriset 2022.
Statsminister Magdalena Andersson tillsammans med maken Richard Friberg anländer till Polarpriset 2022.Foto: Jessica Gow/TT

Margauxs partiledarintervjuer har unga väljare som målgrupp. En grupp som Socialdemokraterna går framåt i just nu, enligt den senaste Novusmätningen.

Snygga politiker får också fler röster enligt forskningen, så tittar man bara på opinionssiffrorna måste Magdalena vara pangfräsch. (Vilket hon för övrigt också var på Polarprisets utdelning häromdagen, se bild).

Annons

Förtroendet för Magdalena Andersson är på historiska nivåer. Ingen annan har mätt så högt på mycket länge. Att ett parti som styrt i åtta år har en god chans på en tredje period är egentligen rätt otroligt. Och de flesta är överens om att anledningen heter Andersson.

”Förtroendet för Magdalena Andersson är på historiska nivåer. Ingen annan har mätt så högt på mycket länge. Att ett parti som styrt i åtta år har en god chans på en tredje period är egentligen rätt otroligt.”
Ellinor Eriksson

Frågan är snarare vilken grupp hon inte är populär hos. Arbetarklassmännen kanske? Nej. Det verkar inte så. I senaste Sifo-mätningen har Socialdemokraterna återtagit LO-väljare från Sverigedemokraterna. Helt i linje med den utstakade valstrategin med en blandning av ”hårdare tag-frågor” och reformer för vanligt folk.

Hos näringslivet då, där kan väl inte sosseledaren gå hem? Jo. Även där ökar förtroendet. Magdalena når nya rekordnivåer enligt Dagens Industris mätningar. Troligen tack vare en god hantering i säkerhetspolitiken.

Men Moderaterna själva, de kan väl i alla fall inte gilla motståndarsidans statsminister? Faktum är att nästan fyrtio procent av Moderaternas väljare har stort förtroende för henne. Tänk vad jobbigt det måste vara att tillhöra Moderaternas valkampanj nu. När inte ens deras egna väljare tycker att det vore särskilt illa att fortsätta med Magda.

Med allt detta sagt så skulle Magdalena Andersson, ironiskt nog, kunna vinna alla popularitetstävlingar och ta det socialdemokratiska partiet till högre nivåer än på länge, men ändå bli av med statsministerposten efter valet. Inte för att väljarna hellre ville se någon annan, utan som en konsekvens av att de högerkonservativa skrupellöst allierat sig med Sverigedemokraterna, något som tidigare varit otänkbart.

Vi som vill ha Magdalena i Rosenbad får inte tro att saken redan är biff. Vi behöver kämpa för att ”smart, snygg och pålitlig” även i fortsättningen beskriver vår statsminister. Det är nämligen en betydligt bättre treenighet än ”Ulf, Ebba och Jimmie”.

Ellinor Eriksson, S-debattör, psykolog och fd. SSU-ledning.

Annons
Annons
Annons
Annons