unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledarkrönika: Ändamålet helgar medlen?

Den katolska ordern jesuiterna sägs ha ett valspråk: ”Ändamålet helgar medlen!”
Socialdemokraten Peter Hultqvist, försvarsminister.
Socialdemokraten Peter Hultqvist, försvarsminister.
Foto: Mattias Mattisson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Det är ett sådant drama som nu utspelar sig i svensk nationell politik. Tidigare gränslinjer korsas. Lagt kort ligger inte längre. Inom högerblocket tycks det inte finnas några röda linjer som säger ”hit men inte längre”. Att putsa på SD:s fernissa och göra dem till bräckjärn när socialdemokraterna ska slås ur sadeln är den manöver som nu pågår.

quote
Den etablerade högern inte kan låta bli när historisk erfarenhet borde visa att den inte kan tämja de högerextrema. Naiva drömmerier om att man besitter den trollkraften har bland annat resulterat i förra århundradets största katastrof.

Den etablerade högern inte kan låta bli när historisk erfarenhet borde visa att den inte kan tämja de högerextrema. Naiva drömmerier om att man besitter den trollkraften har bland annat resulterat i förra århundradets största katastrof. Men man tror sig ändå kunna kontrollera elden. Det är som om man aldrig lär sig.

Högern tycks inte förstå det höga pris som ska betalas för makt via de som bär mentaliteten ”seger eller död”. Efter att partiledaren Åkesson i oktober förra året förklarade ”krig” i riksdagen och kommande valrörelse så är det inte mycket kvar av fernissan. Kristerssons ord om att SD förändrats hör till drömmarnas värld. Den som kan historien om tonen i språkbruket i svenskt och tyskt 1930- och 40-tal ser sambanden.

Nu handlar det om karaktären på det svenska samhället, synen på demokratin och människovärdet. Så allvarligt är det. Med sina hätska ordkaskader så vill extremhögern skapa en eskalerande politisk konfrontation. Söndra och härska är dess livsluft.

I denna sörja har nu Ulf Kristersson gjort sin vandring sedan i januari 2018: ”Jag kommer inte att samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD”.

I december 2019 var Kristerssons budskap: ”Jag har aldrig sagt att jag aldrig ska prata med Sverigedemokraterna”.

Och nu i januari 2021 heter det att SD förändrats och därför kan Kristersson samverka och förhandla med dem.

Så blir det när ”Ändamålet helgar medlen”. Suget efter makten, den heliga graal, blir så stark att värderingar och principer skingras som agnar för vinden.

Vart tog Kristerssons dyra löfte till Hédi Fried, som överlevde koncentrationslägren, om att aldrig samarbeta med SD vägen?

Men även i SD gäller principen om ”Ändamålet helgar medlen”. Partisekreteraren Richard Jomshof har sagt: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Skinheads och vit makt i går. Borgerlig anpasslighet idag. Det handlar om makt för både Åkesson och Kristersson. När Åkesson skickar den politiska räkningen till Kristersson blir det inte nådigt. Det går inte att bygga fungerande samhällen med den brutala principlösheten som grund. Även det visar historien!

Peter Hultqvist, Socialdemokraterna

Läs mer

Gästkrönika: Kvinnor dödas

Ledarkrönika. Genom att läsa deckare kan vi lära oss mer om varför kvinnor stannar kvar hos våldsamma män.
Karlskronabördiga Veronica Palm, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, författare och gästkrönikör i Sydöstran.

Insändare: Elvägar feltänk

Insändare. Som fiberbredband

Insändare: Fråga till Sabuni

Insändare. Sluta isolera Vänsterpartiet?

Insändare: Minknäringen måste få ersättning

Insändare. 35 företagare har fått näringsförbud

Smittspridning på större fester i Blekinge – ”Det ska vi inte syssla med”

Nyheter. ”Ökningen beror inte på sportlovsresor”
Smittspridning på större fester i Blekinge – ”Det ska vi inte syssla med”

Trygghetsmätningen klar: Detta oroar Sölvesborgarna mest

Sölvesborg. Polisen: ”Skillnaden mellan utsattheten och otryggheten är tämligen stor och det tar vi på största allvar”.
Trygghetsmätningen klar: Detta oroar Sölvesborgarna mest

Då kan tredje vågen nå sin topp i Blekinge

Nyheter. ”Det skulle betyda att den tredje vågen blir lindrigare jämfört med den andra vågen”
Bengt Wittesjö är smittskyddsläkare på Region Blekinge.

Insändare: Emma Stjernlöf är en krona bland tjufemöringarna

Insändare. Maktstriden i Moderaterna är inget nytt. De använder människor som röstmagneter, sen är det ”kompisarna” som ska ta över.
Politik är makt och pengar med ett stort fokus på pengar, skriver Emilie och Inger Pilthammar.

Connie Nilsson: Kalla det här en kärleksförklaring till tvillingarna Johansson och Blåningsmåla IF

KOMMENTAR. De var högljudda, de styrde och ställde sitt lag med järnhand – och, icke att förglömma, de var fruktansvärt skickliga fotbollsspelare.
Connie Nilsson: Kalla det här en kärleksförklaring till tvillingarna Johansson och Blåningsmåla IF

Minnen och tankar från paradiset

Rapport från Sölvesborg. Författaren Per Nilsson skriver om sömnig småstadsidyll som ställdes i samtidens strålkastarljus
Minnen och tankar från paradiset

Självmål av Ung vänster

Ledare. Det intressanta är att det var kommunisterna själva i Sovjetunionen som avskaffade kommunismen. Sovjetledaren Michail Gorbatjov stod för reträtten och fick Nobels fredspris på kuppen 1990.
Självmål av Ung vänster

Trianguleringens tid är över

Ledarkrönika. Partierna måste ta ansvar för migrationsfrågan