GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Att beskatta miljonärer

Det behövs pengar till sjukvård, poliser och skolan. Förslagen för att stärka upp bristerna i välfärden, som pandemin har avslöjat, haglar över finansdepartementet och vår finansminister Magdalena Andersson(s) presenterade i DN-debatt ett grovt tillyxat förslag på en lösning där de rikaste i landet bidrog med mer genom en miljonärsskatt.
Även näringslivet tjänar på ett jämlikt samhälle, därför är miljonärsskatt bra.
Även näringslivet tjänar på ett jämlikt samhälle, därför är miljonärsskatt bra.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Förslaget hann knappt landa förrän Svenskt Näringsliv började skrika sig hesa. Det är ett väldigt försiktigt förslag ifrån finansministern men kritiken är högljudd och trots att ingen vet riktigt hur det ska utformas så varnas det för allvarliga konsekvenser för svensk ekonomi. Allt som bidrar till att vända trenden med ökande klyftor i samhället är skadligt enligt våra företrädare ifrån näringslivet.

Samtidigt så visar historien gång på gång att starka välfärdssamhällen med en jämlik befolkning är en lysande ekonomisk politik. Alla som vill tjäna pengar behöver konsumenter. Ett faktum som ibland glöms bort när man hamnar tillräckligt långt upp i näringskedjan.

"Alla som vill tjäna pengar behöver konsumenter. Ett faktum som ibland glöms bort när man hamnar tillräckligt långt upp i näringskedjan."

Att ha ett ojämlikt samhälle skadar även demokratin. Debatten kring miljonärsskatten visar tydligt på det. Ett politiskt förslag som kanske är negativt för ca 1 procent av befolkningen, men det är en talrik procent som har kraftiga påtryckningsmedel. Genomför ni detta så flyttar vi våra pengar, gör er arbetslösa och sänker era löner för att kompensera för vårt skattepåslag. Ju mer ojämlikt ett samhälle är desto mer flyttas makten ifrån folket till kapitalet.

Min kritik mot miljonärsskatten är annorlunda. Jag tycker det är svårt att be om mer pengar till välfärden samtidigt som vi har ett system som läcker ut pengar ifrån skolan och omsorgen till privata vinster. Det hade varit snyggt om man åtgärdade det först innan det presenterades förslag på nya skatter.

Hur smart du än är har så har ingen skapat sin förmögenhet på egen hand isolerat ifrån sina medmänniskor. Vi behöver starta upp diskussionen igen om det moraliska i att en direktör tjänar sextio gånger mer än sina arbetare.

Ska börja vända trenden mot ett jämlikare samhälle så krävs det mer utjämning i våra skattesystem samtidigt som arbete och bostäder är tillgängliga för vanliga människor. Ett jämlikt samhälle är ett gott samhälle. Det gäller även för vårt näringsliv.

Läs mer