Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Birgit Birgersson Brorsson: Ledarkrönika: Begränsad yttrandefrihet, vill vi ha det?

Det finns fler olika spektra på det där med rätten att yttra sig och följderna av om man inte gör det. Olika länder, olika spelregler, om man så säger.
Birgit Birgersson Brorsson
Yttrandefrihet • Publicerad 12 juni 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Under Robert Mugabe kom Zimbabwes yttrandefrihet att strypas. Men även här hemma i Sverige ser vi att människor skräms från att uttrycka sin mening.
Under Robert Mugabe kom Zimbabwes yttrandefrihet att strypas. Men även här hemma i Sverige ser vi att människor skräms från att uttrycka sin mening.Foto: Ben Curtis

Jag vill i detta sammanhang nämna Zimbabwe och jag tror inte att det undgått någon hur regimen med Robert Mugabe i spetsen har begränsat yttrandefriheten och betett sig svinaktigt på flera sätt mot sin egen befolkning. Nu har lämnat både sitt ämbete och detta jordeliv.

Från det att han blev president 1980 och var en hyggligt klok och bra politiker som värnade sitt folk, till att fullständigt tappa det. Han startade reformer som skulle hjälpte småbönderna och han satsade på utbildning och hälsa,

Annons

Men något hände. Det uppstod maktkamper mellan olika partier och Mugabe började förfölja de som en gång styrde landet, engelsmännen. Trots löfte om en fredlig övergång så blev det allt annat än det.

Senare fick de som arbetade inom de fackliga organisationerna det mycket tufft. De förföljdes, torterades och fängslades.

Oppositionspartierna, främst MDC, hade det också tufft och fick gå under jorden långa tider. De som tyckte något annat än det styrande partiet Zanu-PF hade det mycket svårt.

Jag har vid ett flertal tillfällen besökt Zimbabwe, i syfta att hjälpa facken att både organisera sig men också att bygga starkare organisationer. Det var många gånger jag kände mig både rädd och obehaglig till mods.

Jag minns framförallt ett tillfälle när jag befann mig på plats. Presidenten skulle fira sina födelsedag i samma by och ”mitt” hotell fylldes av hans anhängare. Efter middagen gick jag ut och satte mig i trädgården. Mugabes anhängare hängde vid poolbaren och blev alltmer berusade och jag fick en del ilskna blickar på mig.

Till slut kom det fram en man och han ställde sig väldigt nära mig. Han hade två frågor; Är du från England och vad jobbar du med? Första frågan var enkel att svara på, den andra inte. Att i det läget säga att jag arbetade fackligt var direkt livsfarligt så jag drog efter andan och använde mig av en nödlögn.

Jag gick sen upp på rummet och stannade tills jag lämnade dagen efter. Rädd.

Hur vill vi ha det här? Är yttrandefriheten här under attack?

”Jag känner en del som inte vågar yttra sig i vissa frågor för rädslan av att bli påhoppade. Få skit kastat på sig eller till och med få både hat och hot-mejl. Som politiker får man tåla en del, det får man räkna med idag, men när det drabbar våra familjer och vänner då är gränsen nådd för längesen.”
Birgit Birgersson Brorsson

Jag känner en del som inte vågar yttra sig i vissa frågor för rädslan av att bli påhoppade. Få skit kastat på sig eller till och med få både hat och hot-mejl. Som politiker får man tåla en del, det får man räkna med idag, men när det drabbar våra familjer och vänner då är gränsen nådd för längesen.

Steget från demokrati till diktatur är inte långt.

Annons

Jag vill inte ha det som i Zimbabwe, Ryssland eller Nordkorea. Vill du det?

Birgit Birgersson Brorsson

Annons
Annons
Annons
Annons