GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: ”Blåbruna vill inte prata politik”

Slutspurten inför årets val tycks bli den smutsigaste hittills.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Valrörelsen • Publicerad 2 augusti 2022 • Uppdaterad 4 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Har socialdemokraterna och deras partiledare Magdalena Andersson avsiktligen förstört Sverige som de blåbruna säger?
Har socialdemokraterna och deras partiledare Magdalena Andersson avsiktligen förstört Sverige som de blåbruna säger?Foto: Henrik Montgomery/TT

De blåbruna arbetar ihärdigt med smutskastning och svartmålning av partiet Socialdemokraterna och landet Sverige. Tydligen var det för mycket begärt att de skulle hålla en högre nivå.

Den 11 juli delade Kristdemokraterna en bild på ett cyklande barn på sin Facebooksida med texten ”vem vågar låta sitt barn cykla ensam i Socialdemokraternas Sverige?” Då har Ebba Busch tidigare också hävdat att den förra rödgröna regeringen ”med berått mod” tillät en högre smittspridning under pandemin. En fruktansvärd anklagelse som helt saknar grund.

Liknande tongångar är det från Sverigedemokraterna, vars partiledare läste en saga under sitt tal i Almedalen. Där han menar att Magdalena Andersson (S) ”avsiktligen förstört ett land”. Samtidigt är Moderaternas paroll ”nu får vi ordning på Sverige”, som om systemkollapsen är nära.

Budskapet från de blåbruna är att Socialdemokrater är onda människor som vill förstöra landet och att Sverige är ett riktigt skitland som nu måste räddas från inre hot med fagra löften om hårdare tag.

Detta har vi hört förut från auktoritära ledare, såsom USA:s ex-president Donald Trump. Den polarisering och misstro som följt i svallvågorna av Trumps hatiska retorik, lögner och konspirationsteorier skapade förutsättningarna för kuppförsöket den 6 januari 2021. Det visar vilka farliga krafter som mobiliseras av sådan retorik som även nu de blåbruna ägnar sig åt. Det är oansvarigt.

”Det visar vilka farliga krafter som mobiliseras av sådan retorik som även nu de blåbruna ägnar sig åt. Det är oansvarigt.”
Sofia Hvittfeldt

Retoriken från de blåbruna bidrar till att skapa misstro i Sverige som generellt präglas av en hög tillit till medmänniskor och institutioner. Forskning visar att sådant negativt kampanjande påverkar medborgares engagemang för politik negativt, vilket i förlängningen kan leda till lägre valdeltagande. En sådan utveckling bör vi alla vilja undvika.

De blåbruna vill inte bara smutskasta, de vill göra extrema förslag lättare för svenska folket att svälja. Om nu socialdemokrater är ondskan personifierad och Sverige håller på att falla sönder så låter det ju inte så tokigt att skicka in militären i förorten? Skjuta mot öppna folksamlingar? Införa visitationszoner och hemlig proaktiv avlyssning? Riva förorter?

Dessa ovannämnda förslag från de blåbruna rimmar minst sagt dåligt med demokrati och skulle inte göra något åt problemen de säger sig vilja lösa. Därför är det väl bekvämt att smutskasta och svartmåla istället för att prata politik.