GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Centerextremisterna

I Januariöverenskommelsen (JÖK) står det att ‘’denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.‘’
Se där! En centerextremist!
Se där! En centerextremist!
Foto: Claudio Bresciani/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Det påminner om den där kompisen som ville försäkra vännerna om att han inte fuskade på provet. Detta genom att flertal gånger påtala hur bra provet gick och att han inte alls fuskat, utan att någon frågat. Det är inte förräns en person ivrigt vill försäkra omgivningen om att denne inte gjort sig skyldig till något som man börjar misstänka.

Samma sak gäller JÖK:en, behovet av att skriva att Vänsterpartiet inte har inflytande vittnar snarare om att V har inflytande. Och detta inflytande är avgörande.

Regeringen hade aldrig kunnat tillträda om V velat annat. Men vad kostar V:s stöd? I praktiken ingenting tycker S som sedan begynnelsen använt V som dörrmatta.

Det går dock inte anklaga V för att vara otydliga med sina villkor. V har tidigare klargjort att regeringen inte åtnjuter förtroende om marknadshyror föreslås.

Huruvida marknadshyror är önskvärt eller ej har jag ingen åsikt om. Däremot är det fascinerande att konstatera det raseri V lyckas väcka bland socialdemokrater när partiet vill hävda allvar i sina villkor. S regeringsinnehav bygger på paradoxen att leverera centrala delar av C/L-politik samtidigt som man ska tolereras av V.

I praktiken genomförs mycket av C:s politik i och med att V tolererar regeringen. Samtidigt vill Lööf inte samtala med ytterkantspartier. Men frågan är om inte C i väljarnas ögon framstår som extrempartiet.

"I en tid då det blir allt svårare att bilda regering väljer Lööf att försvåra möjligheterna med ytterligare ultimatum istället för att fokusera på sakpolitik."

I en tid då det blir allt svårare att bilda regering väljer Lööf att försvåra möjligheterna med ytterligare ultimatum istället för att fokusera på sakpolitik. Hur Lööf tänkt få ihop ekvationen efter nästa val står skrivet i stjärnorna, men troligen kommer Lööf lägga ansvarsbördan på S. Och därtill några ultimatum.

Frågan blir hur länge V kan tolerera en regering som i sina överenskommelser fastslår att V inte ska ha ett inflytande. Det fanns Vänsterpartister som inte ville släppa fram Löfven som statsminister. Det blir svårt för V att klargöra för sina väljare varför man släpper fram en regering som vill garantera att V inte ska ha inflytande.

Men vad vi kan vara säkra på är att V har inflytande, dock kan detta inflytande yttra sig annorlunda i framtiden.

Läs mer