Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lars Ohly: Ledarkrönika: Dåliga affärer är dåliga affärer

Post, järnväg, skola, sjukvård, kollektivtrafik, omsorg, elproduktion, väg- och banunderhåll, apotek, bilprovning – listan på avreglerade och privatiserade samhällstjänster kan göras lång.
Lars Ohly
Privatisering • Publicerad 14 juni 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Margaret Thatcher - sålde matsilvret för att bjuda på middag. Något Södertälje kommun kanske också gör.
Margaret Thatcher - sålde matsilvret för att bjuda på middag. Något Södertälje kommun kanske också gör.Foto: David Caulkin

Nu ser jag att också det kommunala Telge Energi ska säljas till en av jättarna på elmarknaden, Fortum. I alla fall om den höger som styr i Södertälje får som den vill.

De potentiella köparna är vana att lura skjortan av kommunpolitiker. 2002 sålde Stockholms stad sitt bolag Birka Energi till Fortum för sammanlagt 19 miljarder kronor. Samtidigt värderades Birka Energis tillgångar till 72 miljarder. En riktigt usel affär för skattebetalarna alltså.

Annons

Förra året gjorde Telge Energi en vinst på 31 miljoner kronor som kunde användas av kommunen. Tidigare år har vinsterna legat på mellan 40 och 60 miljoner kronor per år. Köpeskillingen som Fortum är beredd att betala motsvarar mindre än cirka tio års vinst i bolaget. Ännu en usel affär således.

”Varför är vi inte förvånade? Sannolikt för att vi blivit avtrubbade av att borgerliga politiker regelmässigt förskingrar gemensam egendom.”
Lars Ohly

Varför är vi inte förvånade? Sannolikt för att vi blivit avtrubbade av att borgerliga politiker regelmässigt förskingrar gemensam egendom. Det har aldrig handlat om verksamheternas kvalitet, inte heller om att göra bra affärer. Den gemensamma nämnaren för nästan alla utförsäljningar, privatiseringar och avregleringar har varit nyliberal dogmatism.

Högern gillar helt enkelt inte att vi driver och äger saker tillsammans. Till vilket pris som helst vill de tillförsäkra stora företag och starka kapitalägare möjligheten att göra vinster på samhällsverksamheter och samtidigt föra över makten från folkvalda politiker till slutna styrelserum.

Det är därför den kinesiska statens företag MTR har ett avgörande inflytande när pendeltågstrafiken i Stockholm gör sig av med tågvärdarna. Det är därför som priserna på bilprovning har ökat med 59 % sedan 2010 när konsumentprisindex gick upp 10 procent samma tid (det var före inflationsboomen).

Det folkliga stödet för att göra privata ägare rikare på att driva svenska skolor är försumbart.

Sannolikt gäller det också för uppslutningen kring stora utlandsägda företag som tagit över delar av infrastruktur och samhällsservice. Trots detta har utvecklingen sedan 80-talet gått i en enda riktning oavsett regeringars sammansättning – mindre av gemensamt ägande, fler storföretag som skär guld med täljkniv i offentligt finansierade eller beslutade verksamheter.

För oss som ogillar dåliga affärer för skattebetalarna återstår att hoppas att Södertälje kommunfullmäktige avslår förslaget om utförsäljning 19 juni. Det borde vara enkelt att ifrågasätta moderata kommunalrådet Alexander Rosenbergs tal om att försäljningen av energibolaget ska ge pengar till kärnverksamheterna. Han vill tydligen göra en Margaret Thatcher som enligt sina kritiker sålde matsilvret för att bjuda på middag.

Södertälje kommun är på väg att göra samma misstag som andra gjort tidigare men hoppas på ett annat resultat – vilket enligt Albert Einstein var definitionen av dumhet.

Annons
Annons
Annons
Annons