Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alva Mogert Palm: Ledarkrönika: Demokrati och frihet kan tas ifrån oss

Musik, slagord och färgglada kläder. Den varma sommarsolen ligger på medan vi dansar oss igenom stadens gator. Det är Pride.
Alva Mogert Palm
Pride • Publicerad 1 juli 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Pride i Sölvesborg: För frihet och demokrati
Pride i Sölvesborg: För frihet och demokratiFoto: Johanna Mörk

Den bästa prideparaden jag deltagit i var i Sölvesborg 2022. Inte för att det var den med mest folk eller för att det var där det fanns den bästa musiken. Utan för att det kändes viktigt. Alla som var där var en viktig del av att visa att vi är många som är beredda att hissa prideflaggan när det Sverigedemokratiska styret vägrar.

Vi stod gemensamt upp och krävde förändring. Det fanns ett syfte bakom varje steg vi tog. En ilska uttryckt som ilska bäst uttrycks, i folkfest.

Annons

Under Stockholm Pride går jag i stället med känslan av att det inte skulle märkas om jag smög ut från tåget tidigt. Slippa trötta ut benen och ta en fika någonstans i stället. Till skillnad från i Sölvesborg är tåget inte fullt av människor som vill förändra, även om de finns där också. Pride i storstaden är en chans för företag att visa upp sig. En marknadsföringsstrategi.

När vi i år går i Pride, vare sig det är i Sölvesborg eller Stockholm, ska vi komma ihåg debatten om den nya könstillhörighetslagen. Hur politiker i riksdagen öppet visade sin transfobi och sin oförmåga till förståelse och fakta. Hur transpersoners erfarenheter prioriterades ner till förmån för politiska poänger.

Vi ska komma ihåg alla de människor som lever utanför Sveriges gränser. I länder där homosexualitet är olagligt. Hotade med dödsstraff eller fängelse om de uttrycker sig själva. De som lever i rädsla i hela sina liv och de som riskerar sina liv för de rättigheter många av oss tar för givet.

Vi ska komma ihåg hur man i bland annat USA visat på hur lätt rättigheter kan tas ifrån befolkningen. Hur skör vår demokrati och frihet är. Hur viktigt det är att vi står upp för dessa rättigheter.

Så när Sverigedemokraterna nästa gång väljer att ta ner prideflaggan från kommunhuset är det inte bara irriterande och sjukt onödigt. Det är ett hot om att våra rättigheter inte är självklara för dem. En tydlig signal på i vilken riktning de vill ta Sverige.

”Så när Sverigedemokraterna nästa gång väljer att ta ner prideflaggan från kommunhuset är det inte bara irriterande och sjukt onödigt. Det är ett hot om att våra rättigheter inte är självklara för dem. En tydlig signal på i vilken riktning de vill ta Sverige.”
Alva Mogert Palm

För visst handlar Pride om glädje och kärlek, men det handlar också om så mycket mer. Det handlar om rätten till liv.

Bakom varje steg finns det en anledning. Vi får inte glömma att ropa ut den. Stolta, dansande med våra flaggor behöver vi också förmedla vårt budskap. Det är inte en folkfest som alla andra. Det är också en kamp. En kamp vi måste ta

Annons
Annons
Annons
Annons