GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jan G Andersson: Ledarkrönika: Dråpslag mot välfärden

En regering som bryter mot sina vallöften är en sak, men ännu allvarligare är att den inte rustar Sverige inför de sämre tider som ligger framför oss.
Jan G Andersson
Välfärden • Publicerad 8 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Högerpartiernas storstilade vallöften visade sig bli en kartoffelkur.
Högerpartiernas storstilade vallöften visade sig bli en kartoffelkur.Foto: Christine Olsson/TT

Överallt sitter i dagarna bekymrade kommunalpolitiker och ser framför sig hur kostnaderna för välfärden stiger och kommuner och regioner säger att det behövs rejäla förstärkningar mellan 20 och 30 miljarder i statsbidrag om välfärdsnivåerna ska kunna behållas..

Finansministern kastar till kommunerna 6 miljarder och passar samtidigt på att sänka stödet till att motverka arbetslösheten. För kommunerna handlar det då om att antingen höja skatten eller dra ner på verksamheten, vilket betyder att antingen måste man säga upp lärare, undersköterskor andra kommual- och regionanställd eller höja kommunalskatten, vilket drabbar vanligt folk mest.

När samtidigt konjunkturen viker och de nya jobben blir färre och stimulanser för bostadsbyggandet dras ner kan 2023 bli ett av de dystraste åren svenska folket upplevt.

”När samtidigt konjunkturen viker och de nya jobben blir färre och stimulanser för bostadsbyggandet dras ner kan 2023 bli ett av de dystraste åren svenska folket upplevt.”
Jan G Andersson

Till detta kommer att hushållen dignar under elprischocken och ser med skräck fram emot vinterns elräkningar.

Löftet att kompensera för elprishöjningen blide en tumme och knappt det och sammantaget står vi med detta dråpslag mot välfärden i ett läge som kommer att bli utomordentligt kännbart för de svenskar som inte har några rejäla buffertar på banken och som i tiotusental kommer att förlora jobbet varje månad.

Vad Sverige skulle behövt är något helt annat än det återinförande av fattigstugan som föresvävar denna högerregering med litet allmosor till de allra mest utsatta.

Det är något helt annat än att bedriva en politik i hela folkets intresse och alla dom som i valrörelsen litade på att högerpartiernas storstilade vallöften kan känna sig rejält blåsta när de förvandlades till denna kartoffelkur.

Jan G Andersson, f d chefred Östra Småland