GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elina Gustafsson: Ledarkrönika: Ebbapriser på falukorv

Nu har den nytillträdda regeringen lagt sin första budget. Det blev inte några särskilt stora överraskningar. Kanske mer förvåning.
Elina GustafssonSkicka e-post
Högerregeringen • Publicerad 10 november 2022
Elina Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Falukorv - numer med Ebbapris.
Falukorv - numer med Ebbapris.Foto: Mikael Fritzon/TT

Att en borgerlig regering skulle välja att slakta klimatet och återigen införa entréavgift på våra gemensamma museer tror jag nog att de flesta hade förväntat sig.

Att flera vallöften skulle svikas tror jag inte heller har undkommit särskilt många. Men besvikelsen är inte mindre för det.

Jag tänker på alla de som på riktigt trodde att priset för drivmedel skulle sänkas med 10 kronor vid pumpen. Det blev inte ens 1 krona. Plastpåseskatten som moderater och Sverigedemokrater roat sig med att göra narr av blir tydligen också kvar.

Det är bråda tider och det ekonomiska läget kräver en stor portion respekt och ödmjukhet. Respekt för ekonomin besitter den nya regeringen uppenbarligen. Men respekt för sina kamrater ute i landet som nu förtvivlat sliter sitt hår för att få ihop budgetarna i regioner och kommuner lyser med sin frånvaro.

Det skulle behövas närmre 20 miljarder extra för att klara kommuner och regioners finansiering kommande år. Av detta utlovades bara 6 miljarder. Räkna med att allt fler av landets kommuner och regioner kommer tvingas höja skatten.

”Ingen är nöjd utan alla är mer eller mindre missnöjda i landet lagom. Fast nu får vi byta namn och kalla det för vad det är: Jimmie-priser på diesel och Ebba-priser på falukorv.”
Elina Gustafsson

Det som slår mig mest är att nästan ingen verkar särskilt nöjd med den nya regeringens första budget. Det moderata ungdomsförbundets ordförande saknar det utlovade paradigmskiftet. Ingen sänkt skatt på arbete, ingen sänkt skatt för den som sparar och inte heller någon sänkt skatt för företagarna.

Borgerliga tankesmedjor beskyller den borgerliga regeringen för att ha lagt fram en ”sosse-budget” och Sverigedemokraternas kommentarsflöden på sociala medier vittnar om väljare som känner sig lurade av att den efterlängtade sänkningen på drivmedel i princip uteblev.

SD:s egen ekonomisk politiske talesperson beklagar att det tar längre tid men rycker på axlarna och konstaterar att ”det är vad det är”.

Välkommen till verkligheten. Winter Is Coming och det är ingen nyhet. Detta visste såväl Moderaterna som Sverigedemokraterna innan valet men valde ändå att lova guld och gröna skogar till deras upprörda väljare ute i landet.

Därför kommer också svekdebatten som ett brev på posten.

Med detta sagt är väl det mesta som vanligt? Ingen är nöjd utan alla är mer eller mindre missnöjda i landet lagom. Fast nu får vi byta namn och kalla det för vad det är: Jimmie-priser på diesel och Ebba-priser på falukorv.