GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: En äldreomsorg värd namnet

Nu när myten äntligen blivit bekräftad vara sann så kanske det är dags att betrakta äldreomsorgen med andra ögon.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Vi har under det senaste året kunna konstatera att omsorgen är underfinansierad och att villkoren för de som arbetar där helt enkelt är för kassa för att tala lite folkligt. Nu har vi ägnat en massa tid åt att hitta problemen och syndabockarna.

Regionerna har fått smaka på sleven av Ivo som konstaterar att de har inte fullföljt sina åtagande gentemot kommunerna. Regeringen och tidigare regeringar har fått en hård kritik från Coronakommissionen i den första delrapporten.

"Privata företag och kommunerna har får nu äta upp att de har byggt sina organisationer med för mycket timanställda och inte tillräckligt utbildad personal."

Privata företag och kommunerna har får nu äta upp att de har byggt sina organisationer med för mycket timanställda och inte tillräckligt utbildad personal.

Fackförbundet Kommunal har under flera år signalerat att utvecklingen är på väg åt fel håll. Lika så PRO och andra intressegrupper för äldre har påtalat att deras medlemmar har fått sämre möjligheter till ett fullgott liv då budgeterna har slimmats år för år för att lokal politikerna ska kunna trolla fram ett reformutrymme.

För den som är mer intresserad och vill läsa mer om just den frågan så rekommenderar i alla fall jag tankesmedjan Balans bok, ”De effektiva” där de har gått igenom varje kommun och regions olika budgetar och kan konstatera att besparingar sker över linjen överallt. Ofta illa dold under synonymer som effektiviseringar, budget i balans, rationaliseringar mm.

Som sagt, vi vet problemen och utmaningarna. Nu börjar det jobbiga. Att släppa krigsretoriken och beskyllningarna på vem det är som gjorde fel från början och faktiskt arbeta framåt för en äldreomsorg värd namnet. Där både personal känner att de får betalt utifrån sin kompetens och uppdragets vikt och de äldre får en värdig sista tid i livet. Fylld av individuella val och möjligheter där personalens möjligheter till medverkan inte styrs av klockan utan faktiskt av behovet och önskemålet.

Jag trodde på allvar att det var dit vi var på väg tills jag läser på insändarplats i Sydöstran den 19 januari att socialdemokratiskt styrda Olofström vill lägga tre semesterperioder för sina anställda inom äldreomsorgen för att enklare kunna lösa bemanningen sommartid. Ett argument som flera kommuner i Blekinge gett sig in i förut.

Problemet är att det tar sikte på fel mål. Fler ska eftersträva att få arbeta inom äldreomsorgen. Inte att färre ska kunna täcka ett större behov.