GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jan G Andersson: Ledarkrönika: En vecka är långt i politiken

Sverige är på väg in i sommarstiltjen och opinionsmätningar redovisas allt oftare och ingen blir särskilt mycket klokare av dem.
Jan G Andersson
Ledarkrönika • Publicerad 6 maj 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Brittiske premiärministern Harold Wilson sade att ”en vecka är långt i politiken”. Här är han på besök på Harpsund och på väg att med statsminister Tage Erlander kliva i den berömda ekan. Året var 1967.
Brittiske premiärministern Harold Wilson sade att ”en vecka är långt i politiken”. Här är han på besök på Harpsund och på väg att med statsminister Tage Erlander kliva i den berömda ekan. Året var 1967.Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Det verkar inte vara någonting som påverkar väljarnas preferenser utan de ligger stabilt på några procentenheters övervikt för Magdalena Anderssons regeringsunderlag. Den enda noterbara förändringen är att Sverigedemokraterna som svajat hela våren noteras för ytterligare en tillbakagång och hamnar under 18 procent, men i stort i har ingen av vårens dramatiska händelser verkar satt några sina spår i medborgardjupet.

Varken den ryska aggressionen mot Ukraina, den svenska Nato-debatten eller den stigande inflationen med höjda priser på el och bensin och höjda räntor har gjort något avtryck i väljaropinionen. Hittills, måste man nog tillägga.

Det finns bland socialdemokrater en negativ attityd till svensk Nato-anslutning. S-kvinnorna har redan tagit ställning emot Nato-anslutning utan att avvakta utredningen. Fortsätter priserna att dra iväg än mer, så kan det bli starka reaktioner.

Till regeringens försvar kan sägas, att den ställer upp för dem som har de minsta marginalerna. På Första Maj kom man ihåg de med A-kassa och tidigare de fattigaste pensionärerna och barnfamiljerna prioriterats.

Den förenade högern lyckades inte heller i budgetalternativet komma överens om ett motdrag till regeringens lågpensionssatsning utan det var de vanliga miljardöverbuden. Moderaterna borde var bekymrade att de med allt sitt vattentrampande inte kommer någonstans.

De inte lyckats ta några stilpoäng på Nato-frågan som verkar leva sitt liv ovanför partierna. Ulf Kristersson borde istället fråga sig varför partiet i tappat sitt försprång bland förstagångsväljarna. Inte heller det uppmärksammade partiledarbytet i

Liberalerna har fått några positiva effekter, men Johan Persson har ju deklarerat att han ska köra vidare i företrädarens hjulspår. Det krävs något mer för att vända skutan. Miljöpartiet ligger bättre till än folkpartiet och små partier kan spurta i valrörelser om de har vittring på 4-procentsgränsen. Klarar han det är en majoritetsregering inom räckhåll, vilket skulle göra Sverige mindre svårstyrt.

Det var i vintras borgerliga förhoppningarna att Magdalena Anderssons popularitet som nyvald statsminister skulle klinga av och allt skulle gå högern väg. Men det gick åt andra hållet och regeringspartiet verkar vara etablerat på 31-32-procentsnivån ...

Största effekten har det nog haft på att hålla humöret uppe på de socialdemokratiska valarbetarna som redan är igång med sitt dörrknackare. Men som engelske premiärministern Harold Wilson en gång sade: En veckar långt i politiken.

Jan G Andersson, fd chefred Östra Småland