GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mats Johansson: Ledarkrönika: Entreprenörer skapar tillväxt!

I dagarna presenterades en ny besöksnäringschef i Karlskrona kommun.
Mats Johansson
Karlskrona • Publicerad 15 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Lyssna på entreprenörerna, som exempelvis Torsten Jansson, grundare och huvudägare av New Wave Group AB.
Lyssna på entreprenörerna, som exempelvis Torsten Jansson, grundare och huvudägare av New Wave Group AB.Foto: LENA GUNNARSSON

Pär Israelsson rekryteras från grannkommunen Kalmar och vad jag förstår är det en del av en satsning på besöksnäringen i kommunen.

Hans kontaktnät, erfarenhet och kunskap av att jobba med event och Karlskronas potential att bli en riktigt bra besöksdestination kan bli en riktigt bra kombination. Inte bara under den korta sommarperioden utan året om. En ”alla årstidernas” kommun att besöka.

Besöksnäringen är en viktig del av en kommuns utveckling. Direkt som en del av näringslivet som kan bidra till kommunens tillväxt. Besöksnäringen upplevs som en något slumrande tillgång för Karlskrona och Blekinge. Besöksnäringen är dessutom en näring som kan bidra till att hålla hela länet levande.

”Besöksnäringen upplevs som en något slumrande tillgång för Karlskrona och Blekinge. Besöksnäringen är dessutom en näring som kan bidra till att hålla hela länet levande.”
Mats Johansson

Besöksmålen här är spridda i både skärgårdsmiljöerna, skogsbygden och i själva stadskärnorna. En möjlighet som alla måste ta tillvara men som måste paketeras på rätt sätt.

Besöksnäringen har dessutom en indirekt verkan på attraktionskraften för en kommun eller region. Framgångsrika besöksregioner blir ofta också framgångsrika tillväxt- och etableringsregioner. Besöksnäringen ger en positiv bild som ger positiva vibbar som bidrar till annat tillväxtarbete.

För en tids sedan lyssnade jag på Torsten Jansson, deltidsbleking och entreprenör av stora mått. Kombinationen gör det lite extra spännande att lyssna på hans uppfattningar om Blekinge. Det var några ganska tuffa omdömen som utdelades.

Han pekade på de fantastiska förutsättningarna men samtidigt efterlyste han just entreprenörerna. Frånvaron av dessa företag som skapar och paketerar de fantastiska möjligheterna var det som saknades mest.

Rätt utvecklat kommer besöksnäringen i sin helhet att skapa attraktion. Men det kräver verksamhet och anläggningar som ger förutsättningar för upplevelser för våra besökare.

Det är den riktiga stora utmaningen för alla som på olika sätt arbetar i branschen. Leta upp och stimulera entreprenörerna. Det är spännande företag som utvecklar besöksnäringen. Som förstärker vår naturliga attraktion och lanserar spännande besöksmål. Som kan sticka ut och skapa tillväxt.

Hoppas att nyrekryteringen är ett startskott och att det kombineras med rejäla resurser för att stärka utveckling av besöksnäringen. Det är ett måste! Att skapa förutsättningar för utveckling kostar en slant men är en riktigt bra investering för framtiden.