GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Fackets medlemmar bestämmer

Anders Gustafsson skriver på ledarsidan i BLT 3 juni om att den svenska modellen är hotad med att färre väljer att ansluta sig till de fackliga organisationerna.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Han hänvisar till en artikel i Ekonomisk debatt där Lars Calmfors, Carolina Persson och Julia Nederberg gjort en enkätstudie för att undersöka varför människor som valt att stå utan fackligt medlemskap gjort det valet.

En av de stora anledningarna som gör att individer valt att stå utanför enligt enkäten är att ”facket driver politiska frågor som jag inte sympatiserar med”.

Gustafsson skriver också att LO-facken sjunker i medlemstalen medan tjänstemannaförbunden växer och drar ju självfallet sambandet med att LO-facken mer tydligt driver politiska frågor och tjänstemannaförbunden oftast väljer att inte göra det. Problemet med att inte driva politiska frågor för de fackliga organisationerna är att många frågor som berör medlemmarna till syvende och sist är politiska beslut.

Exempelvis Byggnads, Kommunal, IF metall och Seko är direkt beroende på vilka politiska beslut som fattas och vilka företrädare och partier som är i de beslutande församlingarna. Det ska inte heller förglömmas att medan tjänstemannaförbundens områden växer så står många av LO-facken inför stora utmaningar inte bara i minskade medlemstal utan också i förändrade sektorer där efterfrågan av tjänsterna minskar och att tjänstemännens områden växer.

"Att fackförbunden ska sluta driva frågor som är viktiga för kollektivet för att vissa medlemmar eller icke medlemmar inte delar värderingen är en farlig utveckling som riskerar att göra fackförbunden till rena arbetsrätts organisationer som enbart träder in när skadan redan är skedd."

Det finns större faror för den svenska modellen och den framtida organisationsgraden i fackförbunden tex EU reglerade lägsta löner, obligatorisk A-kassa eller otrygga anställningar för att ta några.

Här finns de stora utmaningarna för svensk arbetsmarknad och den svenska modellen. Sen behövs det skruvas i modellen för hur den facklig politiska samverkan ska ske. Att fackförbunden ska sluta driva frågor som är viktiga för kollektivet för att vissa medlemmar eller icke medlemmar inte delar värderingen är en farlig utveckling som riskerar att göra fackförbunden till rena arbetsrätts organisationer som enbart träder in när skadan redan är skedd. Fackförbundens uppdrag är bredare och vidare än så.

Men för all del den som är av annan uppfattning är ju faktiskt också välkommen att bli medlem i ett fackförbund och inom den demokratiska processen där driva sina frågor för att påverka hur förbundet ska bedriva sin verksamhet.

För det är de som är grunden i en fackförening.

Medlemmarna väljer inriktningen!

Läs mer