Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Fjodor Tjuttjev hade en poäng

Ryssland är svårt att förstå sig på, men tack vare min gymnasielärare fick jag bra förutsättningar. Det behövs dock mer än engagerade lärare.
Ryssland • Publicerad 22 mars 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Markus Alexandersson menar att kunskap om Ryssland och öst är problematisk. Men med entusiastiska lärare kan det bli bättre.
Markus Alexandersson menar att kunskap om Ryssland och öst är problematisk. Men med entusiastiska lärare kan det bli bättre.Foto: Lena Karlsson

Okunskapen om Ryssland i Sverige och västvärlden är bottenlös, säger Gudrun Persson, docent i historia och forskningsledare för FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. I Kvartals podd Fredagsintervjun menar hon att intresset och möjligheten att studera och förstå Östeuropa på djupet har varit bristfälligt.

Ryssland kan ej förstås med förnuftet, ej mätas med vanliga mått, skrev 1800-talspoeten och diplomaten Fjodor Tjuttjev. Intresse för historia, religion och inre politiskt liv är trots allt en bra början.

”Ryssland kan ej förstås med förnuftet, ej mätas med vanliga mått, skrev 1800-talspoeten och diplomaten Fjodor Tjuttjev. Intresse för historia, religion och inre politiskt liv är trots allt en bra början.”
Markus Alexandersson
Annons

När de andra gymnasieklasserna på Chapmanskolan i Karlskrona åkte till Bornholm och Köpenhamn för att festa tog min klass bussen till Kaliningrad. Väl där, efter att ha betalat mutor till gränsvakten, lyssnade vi på musik av Sjostakovitj, dansade folkdans och träffade andra ungdomar; möjligen slank det då ner någon vodka också.

Orsaken till vår något udda avslutningsresa var läraren Boddy Petersson. Han hade byggt upp ett imponerande kontaktnät på andra sidan Östersjön och brann för att skapa möten och att öka kunskaperna.

Det var när han inte hittade bra information till undervisningen om religion i Ryssland som han tog kontakt med forskare, journalister och andra med stora kunskaper om Östeuropa. Till sist blev de så goda vänner att de återkommande träffades på Boddys båtbrygga på Hästö.

Han fick dem också att föreläsa för såväl allmänheten som sina elever. Några av dem var professorerna Kristian Gerner och Stefan Hedlund samt journalisten Kjell-Albin Abrahamson. En annan var Tore Forsberg, legendarisk spionjägare under Kalla kriget och chef för Säpos ”ryssrotel”.

Dessa möten var guld värda för en nyfiken tonåring, mina egna högre studier kom sedan att omfatta Östeuropa. Boddy Peterssons insatser för att skapa ökad kunskap och fruktsamma möten i Karlskrona och i skolan är värd beundran. Det behövs fler som Boddy.

Ambitionerna att öka kunskaperna och forskningen om östra Europa har nu tack och lov ökat. Uppsala universitet startade för ett par år sedan två masterprogram inom området och till hösten tillkommer en masterutbildning i samarbete mellan universiteten i Lund och Köpenhamn. Dessutom startade nyligen Centrum för Östeuropastudier efter ett regeringsbeslut 2020.

Det går således åt rätt håll.

Hur står det till i Blekinge?

Markus Alexandersson

Annons
Annons
Annons
Annons