GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annette Rydell: Ledarkrönika: Folkbildning - fri och frivillig

Folkbildning - Fri och frivillig. Det är det folkbildning ska vara men detta kan ändras inom närmsta tiden.
Annette Rydell
Folkbildningen • Publicerad 9 november 2022
Annette Rydell
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Folkbildning är viktigt. Bild: Studiecirkel om konsten att kunna hantera en mobiltelefon.
Folkbildning är viktigt. Bild: Studiecirkel om konsten att kunna hantera en mobiltelefon.

Regeringen och SD kan komma att skära ner på anslagen och möjligtvis även införa en statlig myndighet för styrning. Frångå hela innebörden det vi i Sverige har varit mycket noga med - ”armlängds avstånd”.

Armlängds avstånd betyder just fri från statlig styrning. Ingen statlig myndighet ska in och peka med hela handen. Då riskerar vi att tappa tillgängligheten och snabbheten hos folkbildningens organisationer. Studier på alla nivåer och i alla åldrar är otroligt viktigt och stimulerande, och jag hoppas det kan förbli så. Det är viktigt att det kan fortsätta vara ett fritt o frivilligt sätt att utvecklas på. Men det finns de som tycker annorlunda.

En bildad befolkning är en nödvändighet för en levande demokrati. Därför är individens tillgång till forum för folkbildning helt avgörande. Människors bildning ska i minsta möjliga mån avgöras av det offentliga. Vi bör kunna växa och utvecklas inom områden där vi väljer, fritt och frivilligt.

”Människors behov att utvecklas och bilda sig genom hela livet är både en möjlighet och ett behov i en levande demokrati.”
Annette Rydell

Människors behov att utvecklas och bilda sig genom hela livet är både en möjlighet och ett behov i en levande demokrati. Därför finns folkhögskolor och studieförbund, offentligt finansierade men innehållsmässigt fria och för deltagaren frivilliga. Det finns ett stort behov att bilda sig, lära av andra människor genom hela arbetslivet och det gör vi tillsammans.

Rädslan för att staten ska gå in och styra folkbildningen i detalj och att det inte längre blir fritt och frivilligt för individen kan skada demokratin framåt. Vi är många på arbetsmarknaden som känner ett stort behov av att kunna bilda oss under hela vårt arbetsliv. Och att ta bort den möjligheten vore ett stort steg tillbaka. Att möta andra människor på olika platser och i olika forum för att lära av varandra kan aldrig vara fel.

Värdegrunderna för studieförbund handlar också om människors lika värde baserat på de mänskliga rättigheterna. Det handlar om att utveckla människor, fånga drivkraften med hjälp av folkbildningen, i hela vårt avlånga land. Starkt förankrat i demokrati, jämställdhet, humanism och hållbarhet.

Folkbildningen vet att kunniga och engagerade samhällsmedborgare är en av demokratins grundläggande byggstenar. Låt det förbli så. Fritt och frivilligt.