GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Gräv ner stridsyxan

Den grova kriminalitet terroriserar oskyldiga medborgare, det finns anledning att oroa sig för utvecklingen.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Intresset för frågan måste bottna i att säkerställa att lagstiftning upprätthålls, inte att plocka poäng.

Novus publicerade (14:e april) en rapport där tillfrågade svarar vilket parti som är bäst i de viktigaste sakfrågorna (också enligt väljare). Av de tio viktigaste frågor åtnjuter S bredast stöd i sex av tio, M två, varav SD och MP ett område vardera.

Det går att konstatera utifrån denna rapport att S har goda förutsättningar, medan det ledande oppositionspartiet (alltså M om någon börjat tveka) är i underläge. Dock åtnjuter M högst förtroende i ’’lag och ordning’’.

"Sverige lider av en förpestande segregation vars existens kväver framtidsdrömmar och utgör en rekryteringsgrund för kriminella."

Sverige lider av en förpestande segregation vars existens kväver framtidsdrömmar och utgör en rekryteringsgrund för kriminella. Konstaterade fall av dödligt våld 2020 var 124 st (BRÅ). Det är förvisso lägre jämfört med hela 90-talet (räknat per 100 000 invånare), men det har ökat på senare år, och enligt BRÅ är främsta orsaken konflikter i kriminella miljöer.

Politiken har en skyldighet gentemot medborgaren att bekämpa grov kriminalitet. De flesta människor som bor i utanförskapsområden vill inget annat än göra rätt för sig, det är deras trygghet som hotas.

Det finns också utveckling som går åt rätt håll. I Malmö har antalet skjutningar och sprängningar minskat drastiskt de tre senaste åren, regeringen har också startat polisprogrammet vid Malmö universitet.

Att polisen utgör en viktig del i brottsbekämpning behöver man inte vara en kriminolog för att fastslå (även om bra skolutbildning också är en brottsbekämpande åtgärd). Polisens framgångsrika brottsbekämpning kan medföra tillfälliga bakslag där fängslade bovars rivaler ersätter ledande kriminella positioner, därmed behöver utgångspunkten för S och M vara långsiktig.

Jag tycker sällan om när politiker bemöter kritik genom att hänvisa till tidigare regerings misslyckanden. Men jag har länge burit på en fråga som jag aldrig lyckats få besvarad, varför slaktade M polishögskolan? Från 1708st till 141st antagna till polisutbildningen på två år (2008 - 2010).

Sedan regeringsskiftet har antalet platser i polisutbildningen ökat, vilket även M välkomnar. S och M bör och kan samarbeta mer, skillnaderna är inte så stora som retoriken framstår. Våra stora partier bör ta större ansvar.

Läs mer