GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mats Johansson: Ledarkrönika: Håll gränsen som Fälldin!

I dagarna har U 137 uppmärksammats på många sätt. Flera spännande tidsdokument har presenterats.
Mats Johansson
Publicerad 16 november 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Håll gränsen! beordrade statsminister Thorbjörn Fälldin en gång. Det gäller också nu. Men gränsen går mot högerkonservatismen.
Håll gränsen! beordrade statsminister Thorbjörn Fälldin en gång. Det gäller också nu. Men gränsen går mot högerkonservatismen.Foto: Svenskt Pressfoto / TT /

Ett av dem är den dokumentär som kulturpristagaren Per-Anders Rudelius gjort "U137 på grund" som visats på SVT. En spännande skildring med många intressanta inblickar om hur nära vi var det väpnade kriget.

En sådan inblick är intervjun med den dåvarande statsministern Torbjörn Fälldin som efter information från ÖB om risken för att den Sovjetiska östersjöflottan nu gick mot en inbrytning och fritagning.

- Håll gränsen, var Fälldins mycket tydliga besked till ÖB.

40 år senare håller Fälldins efterträdare Annie Lööf samma inställning men till en helt annan gräns. Nu handlar det inte om risken för en sovjetisk u-båtsfritagning utan istället gränsen mot att ge Sverigedemokraterna avgörande politiskt inflytande i den svenska regeringen.

Frågan har åter blivit aktuell efter socialdemokraternas partiledarskifte och möjligheten för Magdalena Andersson att bli den första kvinnan som svensk statsminister.

Beskedet från Annie Lööf har åter varit att det är inte aktuellt att stödja en regeringsbildning som vilar på Sd;s stöd och inflytande. Konsekvensen blir att Centern accepterar Magdalena Andersson som ny statsminister. Givetvis inte utan att Socialdemokraterna har fått betala med kompromisser och uppgörelser.

En annan viktig aktör i statsministervalet är Vänsterns Nooshi Dadgostar. Stärkt av opinionsframgången i somras när hon och Vänstern avsatte Stefan Löfven, upprepar hon strategin. Givetvis med förhoppningen om att åter nå framgång och uppenbart påhejad av sin partiaktivister. Ganska givet, då det tilltalar den revoltromantik som många bär i Vänstern.

Men konsekvensen att sätta parti-intresset först kan bli kostsamt både för Vänstern och framförallt för alla de som riskerar att få se en högerkonservativ regering som effekten av Nooshi Dadgostars politiska "chickenrace".

Alla som någon gång burit politiskt ansvar vet att ibland tvingas valet fram mellan partiets egenintresse eller det övergripande samhällsintresset. Givetvis kan det då vara lockande opinionsmässigt att välja parti-intresset. Men ett sånt val håller aldrig i längden.

Kloka vänsterpartister borde inse att "racet" kan leda till att vi faktiskt får en högerregering i Sverige. Vänstern borde istället ta sitt ansvar och hålla gränsen mot de högerkonservativa.