GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Har det börjat skava än?

Vår 100-åriga demokrati är verkligen något att vara oerhört stolt över.
Rösträtten ska inte inskränkas.
Rösträtten ska inte inskränkas.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Några som inte verkar särskilt stolta över vår demokrati är däremot Sverigedemokraterna. Bland annat har de länge velat ta bort rösträtten i kommunala och regionala val för utländska medborgare.

Förslaget är antidemokratiskt och blottlägger ännu en gång hur Sverigedemokraterna inte är ett demokratiskt parti.

Demokrati bygger på folkstyre och alla människors lika värde. Ett parti som vill inskränka rösträtten är inte ett demokratiskt parti. En parti som vilar på en rasistisk ideologi och med rötterna i nazismen är inte ett demokratiskt parti. Att vara invald i riksdagen och klä sig i slips och kavaj gör en inte automatiskt demokratiskt lagd. Att bomberjackan och kängorna hängts upp spelar inte heller någon roll.

Idag kan utländska medborgare rösta i kommunala och regionala val i Sverige efter att de har varit folkbokförda i tre år. Tanken är att dessa invånare ska inkluderas i det svenska samhället och kunna påverka de beslut som berör dem allra mest.

Det grundlagsstadgade kommunala självstyret har också just denna tanke, att besluten ska närmare invånaren. Det handlar om fullständigt grundläggande demokratiska principer om inkludering och inflytande som Sverigedemokraterna aktivt attackerar.

"Det grundlagsstadgade kommunala självstyret har också just denna tanke, att besluten ska närmare invånaren."

Om du har bott i Sverige i tre år så har du jobbat och kanske även studerat. Det sistnämnda innebär att du betalat kommunalskatt. Under dessa tre år har du också betalat skatt på varor och tjänster. Det är fullständigt rimligt att du ska kunna påverka vad som görs med de kommunala skattemedel som du bidragit till. Oavsett om du är medborgare eller inte så bidrar du och är en del av det svenska samhället. Du ska inte vara någon andra klassens invånare. Här har vi en annan demokratisk princip som Sverigedemokraterna tycker är oskön: Jämlikhet.

Tro inte annat än att förslaget är en testballong för fler förslag i framtiden för att inskränka rösträtten för personer som Sverigedemokraterna och högern i stort inte vill ska rösta. Även moderata riksdagsledamöter har motionerat om att inskränka rösträtten 2017.

USA och republikanska delstater som Texas illustrerar också väl hur högern på andra håll vill inskränka rösträtten genom lagar ämnade att hålla minoriteter borta från vallokalen men även socioekonomiskt svaga grupper. Vi har samma tongångar i Sverige.

Har det börjat skava än?

Det borde det göra.

Läs mer