GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ayman Fares: Ledarkrönika: Hur kunde Romina hamna där?

Under delar av min aktiva tid i SSU har den nya Miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari varit ordförande i LUF. Hon var en ordförande att inspireras av.
Ayman FaresSkicka e-post
Romina Pourmokhtari • Publicerad 31 oktober 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Hur hamnade hon där?
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Hur hamnade hon där?Foto: Christine Olsson/TT

För oss som följt Romina under hennes tid som ordförande i Liberalernas ungdomsförbund (LUF) slås denne av hennes ideologiska kompass.

Romina har haft tydliga åsikter och ställningstaganden och argumenterat för dessa sakligt med huvud och hjärta. Jag har länge imponerats av henne, inte minst med anledning av hur hon drivit viktiga frågor i motvind, exempelvis en förändring i narkotikalagstiftningen. Och förmodligen var hon en viktig anledning att jag under en period övervägde om man ändå inte skulle gå med i LUF i stället.

Att hon kommer göra ett bra jobb som klimat- och miljöminister betvivlar jag inte, om än hennes portfölj är kraftigt nedmonterad med anledning av nedläggningen av miljödepartementet. Men bilden är tämligen svår att släppa. Romina på presskonferens ledd av Ulf Kristersson i den nya regeringen. Hur kunde det bli så här?

”Men bilden är tämligen svår att släppa. Romina på presskonferens ledd av Ulf Kristersson i den nya regeringen. Hur kunde det bli så här?”
Ayman Fares

Liberalerna har under en längre tid präglats av interna stridigheter, klyftan var blottlades som tydligast när Jan Björklunds efterträdare skulle väljas. LUF ledd av Romina propagerade för Erik Ullenhag, när det sedan blev Sabuni och närmandet till SD påbörjades var Romina en tydlig kraft emot detta.

Men nu står vi där, efter valdagen. En av de starkaste rösterna emot SD-samarbetet, Romina, ska nu förvalta SD:s politik. Det är svårt att se detta än något annat än att Pehrson lyckats ”muta” sitt högljudda ungdomsförbund och således försäkrat sig att samarbetet kan gå igenom i Riksdagen.

Att Romina blivit erbjuden sin nya portfölj primärt för att förhindra splittring är i sig inte en anledning och tro att hon kommer göra ett dåligt jobb. Tvärtom, jag tror Romina som person kommer göra ett gediget arbete - men regeringen är svag. S är större än hela regeringen, således är de beroende av SD.

Och någonting har gått förlorat när Rominas ”oberoende” och progressiva röst nu dämpas i Rosenbad. Kanske beskriver Johan Pehrson bäst vad som händer, det sägs något före valet, och så något annat efter valet …