Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Hur länge ska det absurda fortgå

Den svåra och allvarliga tid vi lever i stavas – Corona. Sjukdomen har dominerat det gångna året och kommer att dominera det nya. Vi lever under dess kalla stjärna.
Publicerad 30 december 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver om 2021 och att det absurda inte bör fortgå.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver om 2021 och att det absurda inte bör fortgå.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

I hela det svenska samhället finns en stark längtan efter trygga, stabila förhållanden som det går att lita på. Insikten om att det är i samarbete och gemenskap vi står starka växer, medan tron på att var och en är sin egen lyckas smed har fått sig en ordentlig törn.

Både det gångna året och det kommande präglas av denna grundstämning. När krisen är en realitet så kommer ropen på det starka samhället. Nyliberalismen går mot sin gravsättning. Med stor brutalitet avslöjas dess tillkortakommande.

Annons

Privatiseringar, krångliga upphandlingssystem, avregleringar, säkerhetsbrister, frånvaro av beredskap och leveranser efter ”just in time”-principer har står inte rycken när viruset sprids med oförminskad hastighet. Det är en logisk slutsats av 2020. Den insikten blir troligen starkare under 2021.

Samtidigt har det åter blivit tydligt att oerhört stora belopp försvinner ur det svenska skolsystemet och blir till vinster hos internationella skolkapitalister. Sverige är här världsunikt i negativ mening. Vi är det enda landet där aktiebolag får göra vinst på de skatter medborgarna har betalat för att elever ska få en likvärdig skolgång. För de flesta människor framstår det som mer än rimligt att skatterna ska gå till elever och lärare.

”Mot bakgrund av de stora resursbehov som finns och den ojämlikhet som trängt sig in i skolan kan 2021 bli det år då en allt bredare opinion kräver en förändring.”
Peter Hultqvist, försvarsminister S

Hur länge till ska detta absurda få pågå? Mot bakgrund av de stora resursbehov som finns och den ojämlikhet som trängt sig in i skolan kan 2021 bli det år då en allt bredare opinion kräver en förändring. Det måste till eftersom skolan är central för att skapa både kunskap, jämlikhet och sammanhållning i hela det svenska samhället. Om skolan blir en sorteringsmaskin mot ökad ojämlikhet så cementeras ett klassamhälle.

I förhållande till äldreomsorg och sjukvård så blåser förändringens vindar redan mycket starkt. Ingen kan nu rimligtvis vara emot ökade resurser och bättre arbetsvillkor. Men ett stort problem är att det krävs en brutal pandemi för att detta ska bli uppenbart för hela det politiska fältet. Här finns all anledning till bred eftertanke.

Det ska bli intressant att se hur positioneringarna ser ut när coronaviruset har pressats tillbaka. De stora ojämlikhetsskapande skattesänkningar som de borgerliga står för har haft negativa konsekvenser för möjligheten att klara en fungerande och robust välfärd. Det gemensamma kostar. Man kan inte bara leva på utgifter. Inkomster som finansierar äldrevård och sjukvård är nödvändiga.

Nu kommer vaccinet. Vaccinet står för frihet och möjlighet att leva ett normalt liv. Men det kommer att ta tid innan Coronaviruset är borta som en livsfara. En väl genomförd och lyckad vaccinering är det som nu kan befria oss. 2021 är ett år då vi kan se ett ljus i mörkret!

Peter Hultqvist (S)

Annons
Annons
Annons
Annons