GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Inga rättslösa barn

Häromdagen röstade riksdagen igenom en ny lag – barnfridsbrott. Den innebär att det blir olagligt att låta ett barn bevittna våld i nära relationer.
Barn har rätt till ett liv fritt från våld.
Barn har rätt till ett liv fritt från våld.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Det gör mig väldigt glad att vi äntligen täpper till den här enorma luckan. Det har varit en stor brist i vårt rättssystem. Om jag ska vara helt ärlig så har jag svårt att förstå varför vi inte tagit det här beslutet förrän 2021. Ett land som Sverige borde ha gjort det här för länge sedan.

Vi har länge sett att det här är ett stort problem när det kommer till våld i nära relationer. En kvinna (oftast) utsätts av sin partner, i ett hem med barn. Barnen bevittnar våldet och blir inte sällan utsatta själva. Om kvinnan anmäler och kommer ifrån den våldsamma mannen, så har han ofta hela familjen i ett järngrepp eftersom han har rätt att träffa sina barn, och barnen har rätt att träffa sin pappa.

Hur många historier och upprop har vi inte fått se där barn uttryckligen inte vill till sin pappa för att de är rädda, men systemet tvingar dem, och därmed måste mamman också tvinga dem för att inte riskera att förlora vårdnaden.

"Hur mår ett barn av att vara hos en förälder som systematiskt trakasserar, försvårar för och utsätter den andra föräldern?"

Hur mår ett barn runt en våldsam person? Hur mår ett barn av att vara hos en förälder som systematiskt trakasserar, försvårar för och utsätter den andra föräldern?

Det finns säkert exempel där mannen inte är våldsam mot barnen, utan ”enbart” mot kvinnan. Men att växa upp i ett destruktivt och våldsamt hem är att utsätta barn. Äntligen kommer vi nu ha en lag som kan skydda barnen på ett helt annat sätt än tidigare. Det blir nu olagligt att låta barn bevittna våld i nära relation. Barnen som lever i dessa hem har på många sätt varit rättslösa fram tills nu.

Det finns exempel på där pappan har dödat mamman, men ändå får ha vårdnaden om sina barn. Ursäkta mig men vad i helvete? Hur kan någon fatta ett sådant beslut? Ska man behöva växa upp med sin mammas mördare?

Av två miljoner barn runtom i Sverige har omkring en tiondel upplevt våld i hemmet mellan närstående vuxna. Det här är inte ett litet problem. Kampen mot mäns våld mot kvinnor måste föras sida vid sida med kampen för barns rättigheter. De borde aldrig ha varit åtskilda från första början, men nu ändrar vi äntligen på det.

Barn har rätt till ett liv fritt från våld. Kvinnor har rätt till ett liv fritt från våld. När de lyckas fly våldet ska vi inte ha ett system som underlättar för våldsutövaren att fortsätta. Jag hoppas det blir nästa steg att ta tag i.

Läs mer