GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mats Johansson: Ledarkrönika: Juholt - dålig på kindpussar

Alla som läser Sydöstrans ledarsida kan konstatera att mångfalden har präglat sidans kommentarer kring Tom Alandhs dokumentär om Håkan Juholt. Den gamle redaktörens ensidiga hyllning och nye redaktörens hållning att Juholt själv höll i den berömda yxan.
Mats Johansson
Publicerad 15 juni 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Håkan Juholt, ingen kindpussartyp.
Håkan Juholt, ingen kindpussartyp.

Intressanta reflektioner, inte minst för mig som deltog i den inflammerade processen. De tidigare inläggen kan dock kompletteras.

Det ska sägas direkt, jag ses som partiskt. Jag har känt Håkan Juholt i 40 år. Vi är goda vänner och har haft många och långa samtal genom åren om allt och lite till.

Jag inser att Håkan var långt ifrån ofelbar som partiordförande. Han gjorde flera rejäla självmål. Hårt men sant.

Men jag kommer aldrig att bortse från den bakomliggande maktkamp som fällde honom. När han föreslogs av valberedningen och sedan valdes till partiordförande så var det en otippad kandidat. Också för honom själv.

Jag minns ett samtal när han hade fått frågan och var osäker om han skulle ta den på allvar! Valet var en luftlandsättning där många som kände sig kallade blev totalt överrumplade.

Det ledde till att många maktbaser, relationer och nätverk förminskades. När de sen upptäckte en partiordförande som snubblade, sa dumheter och behövde stöd så skred de blixtsnabbt till verket. Istället för att respektera partiets faktiska val och se dom möjligheter som det hade inneburit. Baktaleri, förminskning, mygel - snabbt och samordnat. Med syftet att säkra sina egna positioner.

Detta ledde fram till den smärtsamma avgången några få månader senare.

Juholt beskriver en av orsakerna till hela den farsartade hanteringen av honom som partiordförande att han inte tillhörde det "klägg" av makthavare, media och lobbyister som umgås i Stockholms gemensamma värld. De byter tjänster med varandra, kliar varandra på ryggen och växer upp tillsammans.

Som partiledare ville Juholt bygga landet, han ville tillföra energi och ideologiskt självförtroende. Något som socialdemokraterna behövde och behöver.

”Som partiledare ville Juholt bygga landet, han ville tillföra energi och ideologiskt självförtroende. Något som socialdemokraterna behövde och behöver.”
Mats Johansson

Uttalanden av Håkan är inte alltid vägt på guldvåg. Det blir fel ibland och det blir fantastiskt ibland.

Men det berör alltid. Håkan är en de som kan se runt hörn. Och han såg ett Sverige som behövde en annan politik. Utan förakt för vanliga människors vardag. Där man inte bara följer opinionen utan faktiskt påverkar den.

Bortom klägget, kindpussarna och rosévinet på PR-byråernas mingelpartyn!

Läs mer