Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Kungar skottar inte snön åt oss

För 487 år sedan, den 20 april 1534, begav sig Jacques Cartier ut på Atlanten.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Publicerad 20 april 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kungar kan nog vara bra. Men de skottar inte snön åt oss.
Kungar kan nog vara bra. Men de skottar inte snön åt oss.Foto: Pontus Lundahl/TT

Han sökte efter den västra rutten till Asien men kom istället till den vindbitna och vackra ön Newfoundland. En kanadensisk ö där jag själv 479 år senare spenderade ett år som utbytesstudent. En ö som som troligen är den enda platsen på jorden som gör dig ledsen över att du inte är där under en snöstorm.

Förra året drabbades Newfoundland av en av de värsta snöstormarna i sin historia. Folk skottade framför varandras dörrar, flyttade in hos varandra när elen försvann och hjälpte varandra med förnödenheter. En ö med kallt klimat men varmt hjärta.

Annons

Det senaste avsnittet av podden P3 Dystopia understryker det folket i Newfoundland redan vet: Gemenskap skapar motståndskraft vid kriser. Skogsbränderna under sommaren 2018 är ett annat exempel. Stödet vi fick från andra EU-länder inkluderade franska vattenbombande flygplan, polska brandstyrkor och norska vattenbombande helikoptrar. I EU-gemenskapen är vi starka.

Den 20 april är också den dag år 1978 som riksdagen i ett första steg röstade för att successionsordningen till den svenska tronen skulle sluta vara sexistisk. Efter en andra omröstning efter valet 1979 blev Victoria kronprinsessa 1 januari 1980 och är idag den populäraste medlemmen i kungafamiljen.

”Kronprinsessan är ännu ett exempel på hur vi kan spräcka hål på den sexistiska myten om att kvinnor skulle sakna förmågan att leda eller inge förtroende.”
Sofia Hvittfeldt

Kronprinsessan är ännu ett exempel på hur vi kan spräcka hål på den sexistiska myten om att kvinnor skulle sakna förmågan att leda eller inge förtroende. Victoria lyckas uppenbarligen bättre än pappa kungen.

Trots att monarkin stegvis har moderniserats är det fortfarande en gammal förlegad institution som rimmar extremt dåligt med en modern demokrati. Länder som Island och Estland har noterat detta och infört republik.

Demokrati bygger på jämlikhet och det är minst sagt skevt att vi ska lägga skattepengar på en institution som är en symbol för klassamhället vi lever i. Att våra skattepengar läggs på en statschef vi inte har valt och som genom ceremonier vi bekostar höjs upp till finare än oss.

Vi kommer inte klara framtidens utmaningar om vi är själviska. Det är tillsammans i kollektivet som vi kan möta framtidens utmaningar och skapa motståndskraft inför nästa kris. Som folket på Newfoundland. Som inom EU-samarbetet.

Vi kan också konstatera att en glorifierad person med krona hjälper föga när det krisar. De varken skottar snö eller släcker bränder.

Annons
Annons
Annons
Annons