GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ida Larsson: Ledarkrönika: Låna ut din kropp!

Moderaterna har gjort frågan om altruistiskt surrogatmödraskap aktuell.
Ida LarssonSkicka e-post
Sverige • Publicerad 8 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kan vi få låna din kropp, är du snäll ...?
Kan vi få låna din kropp, är du snäll ...?Foto: Leif R Jansson/TT

De har bland annat gjort en film där ett antal kvinnor säger ”jag kan bära ditt barn.” Det skaver. Hur man än vrider och vänder på den här frågan så skaver det faktiskt. Till slut kokar det ner i en kass kvinnosyn.

”Altruistiskt surrogatmödraskap innebär att ingen betalning eller liknande får ske. Men det finns inget sätt att helt garantera att inga påtryckningar görs.”
Ida Larsson

Altruistiskt surrogatmödraskap innebär att ingen betalning eller liknande får ske. Men det finns inget sätt att helt garantera att inga påtryckningar görs. Att ingen kvinna känner sig tvingad av en närstående eller döljer en betalning för att hon gör det för pengar.

För några år sedan gjordes det en statlig utredning i frågan som kom fram till att varken kommersiellt eller altruistiskt surrogatmödraskap bör tillåtas i Sverige.

Ett surrogatmödraskap innebär att ge upp sina rättigheter för en rätt lång period. Du bestämmer inte över din kropp, ditt liv och det barn du ska föda. Du får regler att följa under din graviditet. Att vara gravid och genomgå en förlossning är dessutom något av det mest riskfyllda en fertil kvinna kan utsätta sig för. Det går inte att veta på förhand vilka konsekvenser som kan uppstå.

Det finns flera frågor som hänger i luften. Vad händer om kvinnan som bär barnet ångrar sig? Hur mår barnet av att slitas mellan två familjer i en rättegång? Vad händer om kvinnan dör vid förlossningen? Vad händer om paret som ”beställt” barnet ångrar sig, eller råkar ut för en olycka och mister livet?

Det finns argument som menar att många ändå gör det här i fattiga länder där kvinnor definitivt gör det för pengar, och att det därför är bättre att vi tillåter det här under ordnade former. Vad sägs om att jobba med kvinnosynen istället? Försöka komma åt huvudproblemet?

Att fattiga kvinnor utnyttjas legitimerar inte att kvinnor, fattiga eller ej, ska utnyttjas lagligt här. Det är fortfarande utnyttjning.

Det är 2022. Surrogatmödraskap uttrycker utan tvekan en av de äldsta patriarkala idéerna – en god och snäll kvinna som av ren välvilja förväntas ställa upp. Våra kroppar kan lånas ut och användas av andra för att tillfredsställa andras behov. Kvinnor och barn blir handelsvaror. Det känns inte så jämställt och feministiskt va?

Ofrivillig barnlöshet är fruktansvärt. Men det ger en inte rätten att använda andras kroppar för sin egen lyckas skull. Mänskliga rättigheter måste alltid komma före allt annat, och mänskliga rättigheter kommer långt före rätten till barn.