GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Låt barn spela boll i mixade lag

Barn gillar att spela fotboll men utan eldsjälar till fotbollsföräldrar är det inte lätt för småkillar och tjejer att kunna träna och spela. Dessa föräldrar är verkliga hjältar. Helt outtröttliga kan de skjutsa och följa med sina barn till fotbollsplaner, såväl sena kvällar som tidiga lördagsmorgnar.
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Även de minsta barnen måste träna ofta för att få hänga med i laget. Det kan lätt bli för mycket. Siffror visar att allt fler barn och unga som tränar i föreningar slutar och ger upp för att de slås ut från sin idrott. Är det den hektiska jakten på matchvinster, pokaler och medaljer som blir alltför pressande? Det är frågan.

Eller är det föräldrarna som till sist tröttnar och barnen får lägga fotbollen på hyllan. Det är tufft när barnen ska träna, spela matcher och åka på läger. Och tidigt testas talangerna för att gallras ut och delas in i grupper. Sämst, bättre, bäst eller inte duger. I värsta fall uteslutas eller hamna på bänken där många kan få sitta. Det gäller att kunna spela bra för att laget ska vinna.

Det blir ett A och ett B-lag. Men allas rätt att få vara med är en viktig hörnsten i svensk idrotts värdegrund och det är därför staten och kommunerna lägger många miljarder skattekronor varje år på idrottsrörelsen.

"Så Bella får inte träna med sina killkompisar och får ingen fotbollstränare bara för att hon råkar vara född flicka. Hur förklarar man det för en liten tjej som bor i Sverige, i landet som anses vara ett av världens mest jämställda?"

När fotbollsskolan startade i våras fick Bella, sex år, en inbjudan att hon äntligen skulle få börja spela fotboll på riktigt. Som hon hade längtat. Enligt inbjudan var alla flickor och pojkar som var födda 2015 välkomna. Bra, tänkte Bellas pappa och klädde dottern i Sveriges landslagsdräkt precis som Bella önskat. Förväntningarna var höga.

Men när de kom till träningen fick flickorna bara spela på ett hörn av planen. Och de fick inte spela tillsammans med pojkarna i mixat lag. De är flickor och klubben tror inte att de kan bli framtida elitspelare. Därför fick flickorna inte ens en riktig tränare, han var bara till för fotbollskillarna. Och föreningen hade fattat beslutet att lagen ska delas in efter kön redan vid sex års ålder.

Så Bella får inte träna med sina killkompisar och får ingen fotbollstränare bara för att hon råkar vara född flicka. Hur förklarar man det för en liten tjej som bor i Sverige, i landet som anses vara ett av världens mest jämställda?

Till sist… vill killarna prestera på plan. Tjejerna spelar för att få vara med kompisar. Det sägs ligga i saken natur…

Läs mer