GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elina Gustafsson: Ledarkrönika: Låt Tim stanna

En treårig pojke som heter Tim riskerar nu att utvisas till Nigeria, ett land han aldrig har varit i och till en familj som han inte känner.
Elina GustafssonSkicka e-post
Publicerad 27 september 2021
Elina Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. politiska etikett är .
Var är barnet?
Var är barnet?
Foto: Janerik Henriksson/TT

När Tim var elva dagar gammal omhändertogs han av sociala myndigheter eftersom hans biologiska mamma inte ansågs kunna ta hand om honom. Sedan han var fyra månader gammal har han bott hos de personer som nu är hans familj, ett familjehem i Skåne.

Hur hamnade vi här? En treårig pojke ska alltså utvisas till ett land som han aldrig har varit i, med ett språk som han inte förstår, till en mamma som uppenbarligen inte ansågs kunna ta hand om honom. Är det här på riktigt? Ja, tyvärr.

Tims mamma i Sverige berättar med tårar i ögonen om hur de kallats till migrationsverket på ett så kallat återvändarsamtal. Hur för man ens ett sånt samtal med ett barn som är tre år gammal? Jag vet inte. Jag vet bara att det här känns så ovärdigt, orimligt och rent ut sagt för jävligt!

Tims fall har engagerat många människor och i skrivande stund har över 130 000 personer skrivit under en namninsamling för att Tim ska få stanna i Sverige. Många frågar sig hur detta kan vara möjligt. Ja, det här är de verkliga konsekvenserna av Sveriges nya restriktiva migrationspolitik i praktiken.

Barnkonventionen har antagits av Sveriges riksdag och är sedan 2018 att betrakta som lag. Vad gör man då när två olika lagar krockar med varandra? Barnens bästa är i sig inte en grund för att bevilja uppehållstillstånd menar rättschefen på Migrationsverket. Men barnets bästa ska tas i beaktning när man fattar beslut om utvisning eller ej. Det här kan man självklart ha mycket synpunkter på.

Migrationsverket gör ”bara sitt jobb”, de verkställer helt enkelt politiskt fattade beslut. Det här är inte heller någon nyhet. Redan 2016 varnade barnombudsmannen (BO) för att barn skulle riskera att falla mellan stolarna med den nya lagstiftningen. Då kommer såklart följdfrågan: är det verkligen såhär politiker i vårt land vill att migrationsverket ska agera? Jag tror inte det. Inte ens den mest främlingsfientlige och invandrarkritiske politikern kan väl anse att det här är ett rimligt beslut?

”Jag har hittills inte hittat en enda person som försvarar utvisningen av Tim. När till och med folkvalda Sverigedemokrater skryter om att de har signerat namninsamlingen för att Tim ska få stanna så känns det som ett öppet mål för den som vill försvara barns säkerhet.”
Elina Gustafsson

Jag har hittills inte hittat en enda person som försvarar utvisningen av Tim. När till och med folkvalda Sverigedemokrater skryter om att de har signerat namninsamlingen för att Tim ska få stanna så känns det som ett öppet mål för den som vill försvara barns säkerhet.

Riv upp beslutet och låt Tims fall bli ett prejudikat. Gör om, gör rätt och se till så att barnkonventionen blir det verktyg som det var avsett för, dvs skydda barn från orättvis behandling i alla politiska beslut.