GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elina Gustafsson: Ledarkrönika: Leave Britt-Marie alone!

I CUF:s kampanjvideo målas den fiktiva personen, Britt-Marie 45 år, upp som den lata, ineffektiva medarbetaren som agerar bromskloss för alla ungdomars karriärer på arbetsmarknaden. Ett fiktivt försök att kritisera lagen om anställningsskydd.
Elina GustafssonSkicka e-post
Publicerad 24 maj 2021
Elina Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. politiska etikett är .
CUF:s nya ordförande Réka Tolnai (C) har fått kritik för sitt utspel.
CUF:s nya ordförande Réka Tolnai (C) har fått kritik för sitt utspel.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Men faktum är att vårt land kryllar av riktiga Britt-Marie, förvisso är de flesta Britt-Marie betydligt äldre än 45, men jag tror att vi alla kan se henne framför oss.

Hon som ses lite som ett inventarium på arbetsplatsen. Hon som hämtar tidningen på morgon, ser till så att kaffet är klart när alla yngre förmågor flexar in en kvart för sent, hon som öppnar posten, fyller på papper på toaletten, frågar alla hur helgen har varit OCH hinner dessutom med att sköta sina ordinarie arbetsuppgifter. Hon har koll på allt.

Hon vet när det är dags att köpa nya patroner till skrivaren, hon hjälper dig att öppna ditt kontor när du för femtioelfte gången i morgonstressen råkat springa hemifrån utan dina nycklar och hon har stenkoll på lösenordet till arbetsplatsen samtliga wifi-nätverk.

Hon längtar inte efter att klättra i karriären, hon är lugn, stabil och trygg. Hon gör det hon ska och är nöjd med det. Hon täcker upp när andra vabbar eller tar ut kompledigt för att åka på spa-weekend med gänget. På kvällarna leder hon en studiecirkel i föreningen, sköter kiosken på barnbarnets hemmamatch på den lokala idrottsplatsen eller sitter på ett styrelsemöte med den lokala vägföreningen. Allt ideellt.

Är det verkligen Britt-Marie som är det stora problemet på dagens arbetsmarknad? Är det Britt-Marie som är lat? Nej, Britt-Maries trygghet är även din trygghet. Anställningstrygghet gynnar oss alla.

”Inga kvartalsrapporter, tidsstudiemän eller flödesscheman kan någonsin mäta värdet av det Britt-Marie bidrar med.”
Elina Gustafsson

Inga kvartalsrapporter, tidsstudiemän eller flödesscheman kan någonsin mäta värdet av det Britt-Marie bidrar med. Jag vet för jag har själv jobbat med henne, jag har själv varit den som kommit till dukat bord och man saknar inte kossan förrän båset är tomt.

Underskatta aldrig en kafferast, inte en ciggpaus heller för den delen. Folk anar inte hur många viktiga beslut, kompromisser eller utvecklingsförslag som har kommit till vid just en ciggpaus eller vid kaffebordet.

Jag är övertygad om att livet vore lite lättare, roligare och enklare om fler vore som Britt-Marie. Så Reka Tolnai, CUF:s ordförande, – ta en kopp kaffe och chilla lite. Läs dagens horoskop, småprata med dina kollegor, lägg undan telefonen och njut av tillvaron. Du hinner nog göra karriär också!