GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Christina Mångård: Ledarkrönika: Luther på hemmakontoret

Nu ska det bli som vanligt igen. Några veckor till och restriktionen att jobba hemifrån kommer inte gälla längre.
Christina MångårdSkicka e-post
Publicerad 9 september 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Martin Luther. Jobbar också på hemmakontoret.
Martin Luther. Jobbar också på hemmakontoret.Foto: 

Äntligen säger många, äntligen ska vi få komma tillbaka till jobbet, till kontoret och få arbeta tillsammans, få träffa arbetskamraterna. Som man har längtat.

Men inte alla. Under denna utdragna pandemitid har många hunnit anpassa sig och funnit sig väl tillrätta med att jobba hemifrån. Dagens teknik gör att det är enkla lösningar att distansarbeta var man än bor. Man har hittat ett hörn hemma där det går bra att sitta och jobba i lugn och ro. Och där kan det upplevas mindre stressigt än på kontoret.

”Under denna utdragna pandemitid har många hunnit anpassa sig och funnit sig väl tillrätta med att jobba hemifrån. Dagens teknik gör att det är enkla lösningar att distansarbeta var man än bor.”
Christina Mångård

Men det finns både fördelar och nackdelar. Som att man slipper de ibland långa och tröttsamma resorna till och från jobbet. Studier visar att pendlar man en timme dagligen ger det sämre hälsa, ökar stress och risk för utbrändhet. Nu är det bara några meter, men samtidigt är resan ändå viktig för att kunna skilja jobbet från ledighet. Att arbeta i sitt hem kan störa privatlivet och fritiden.

Forskare har kommit fram till att vi har en hög arbetsmoral här i landet. Vi jobbar på även om chefen sitter någon annanstans. Vad man kan uppleva är att familjen eller grannarna gärna vill vara chefer och hålla koll på att man jobbar. För jobbar gör man och arbetsledningens uppgift är att vara tydlig med vad som ska göras och när det ska vara klart.

När man sitter isolerad framför datorn hemma är det lätt att fastna och arbeta timme efter timme utan att ta någon paus. Det man missar och kan sakna i hemmakontoret är korridorsnacket, möten vid kaffeautomaten och de långa luncherna med kollegorna. Men detta kan också bli stressigt om man har mycket att göra. Hemma händer det att man hoppar över lunchen om man är inne i jobbet.

Det är viktigt att få folk att fatta att man har sin arbetsplats hemma, i sitt hem som fortfarande är så starkt kopplat till det privata. I framtiden blir arbetet inte alltid att gå till ett traditionellt kontor, det är en gammalmodig tanke. Då kan kontorshus i stan bli bostäder och drömmen om att kunna bosätta sig i huset på landet bli verklighet. Så bra för landsbygden.

Till sist… påverkar säkert Luther arbetsmoralen hemma. De som jobbar hemifrån säger att de snarare jobbar mer än de kanske skulle ha gjort om de suttit på kontoret.