GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Christina Mångård: Ledarkrönika: Lyft äldreomsorgen!

Ålderstrappan heter tavlan som var så populär att den en gång i tiden hängde hemma på väggen i många svenska hem.
Christina MångårdSkicka e-post
Publicerad 7 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Några steg längre ner på ålderstrappan - där behövs insatser.
Några steg längre ner på ålderstrappan - där behövs insatser.Foto: Pontus Lundahl/TT

Där följer man livets gång från nyfödd till gammal och skröplig. Allt illustrerat i steg med femtioårsdagen som livets höjdpunkt. Sedan går det bara utför, trappsteg för trappsteg tills vi dör. Meningen med tavlan är att betraktaren ska påminnas om livets förgänglighet.

Att bli gammal, är inte det något som bara drabbar andra? Nej, det är klokt att tidigt på ålderstrappan planera för framtiden och ställa sig i kö för en plats på ett äldreboende. Antalet äldre blir fler och det är ökat tryck på äldreomsorgen konstaterar Socialstyrelsen i sin årliga rapport. Många kommuner har brist på boende för äldre. Köerna är långa.

”Allt fler tvingas bo kvar hemma trots att de har stort behov av vård. Det är otryggt, inte minst för anhöriga.”
Christina Mångård

Allt fler tvingas bo kvar hemma trots att de har stort behov av vård. Det är otryggt, inte minst för anhöriga. Läser en notis i pressen om 87-åriga Britta som är blind men nekats plats på äldreboende. Både kommunen och domstolen säger nej. Hon har inget så omfattande omsorgsbehov som krävs för att få en plats konstateras det.

Men gamla människor har rätt att leva tryggt och värdigt står det i lagen, en lag som dock inte reglerar när en person kan få en plats på äldreboende. Det är upp till varje kommun och handläggare att bestämma. Kostnader, frågan om det finns pengar avgör. Platserna är dyra och att bo där är tre gånger dyrare än om de äldre kan bo kvar och vårdas hemma.

Många tvingas därför leva sin sista tid i ensamhet med ångest bakom dörren i den egna bostaden. Och är de så dåliga att de är bundna till sängen blir de fångar i sina lägenheter eller hus. Helt ensamma och utlämnade är de tiden emellan hemtjänstens besök. Hur tryggt och värdigt är det?

Äldreomsorgen har försämrats i 283 av landets 290 kommuner. Detta är besk kritik från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som har gjort en omfattande granskning av vården på landets äldreboenden. Det var bland annat brister i personalens utbildning och i det medicinska ansvaret som uppdagades.

Men en ny äldreomsorgslag är på gång för att säkra äldreomsorgens kvalitet. Socialstyrelsen har skrivit en drygt 700 sidor tjock utredning som underlag, ”Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer” är titeln.

Till sist… krävs ett äldreomsorgslyft med många fler platser, snabbare tillgång till dem, bättre utbildad personal och högre löner.