GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ida Larsson: Ledarkrönika: Många glastak kvar att krossa

Så valdes den första kvinnliga statsministern i Sveriges historia. Stort, betydelsefullt och efterlängtat.
Ida LarssonSkicka e-post
Publicerad 29 november 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Statsminister Magdalena Andersson (S) in spe. Ett glastak verkar krossat. Men fler återstår.
Statsminister Magdalena Andersson (S) in spe. Ett glastak verkar krossat. Men fler återstår.Foto: Erik Simander / TT

Oavsett vilket parti man tillhör tycker jag ändå det tillhör folkvettet att gratulera statsministern som blivit vald. Många i oppositionen tycker uppenbarligen annorlunda. Det florerar till exempel bilder på en kvinnlig moderat som sitter och håller upp en tumme ner. Bättre än så borde vi ändå kunna i riksdagen 2021 va?

Fem av våra politiska partier har nu kvinnliga partiledare (sex om man räknar med miljöpartiet som har en av varje). Bara det i sig visar på ett stort skifte i svensk politik. Det är fler kvinnor än män som är partiledare, låt det sjunka in lite.

Visst är det sjukt att vi ska behöva reflektera över det och känna stolthet och tacksamhet över något som borde vara så självklart – att de högsta maktpositionerna bör vara tillgängliga för båda könen. Men så har det inte sett ut innan, och därför är det här är en stor grej.

Att vi dessutom uppe på det nu har valt den första kvinnliga statsministern är verkligen grädden på moset. Oavsett parti borde man i alla fall som kvinna inse att det här är historiskt och viktigt för arbetet med jämställdhet. Representation spelar roll. Kan man se henne, kan man vara henne. Det ska inte underskattas.

Våra döttrar växer nu upp i en tid där fler och fler maktpositioner innehas av kvinnor. Statsministern, en majoritet av partiledarna, SSU, LO och så vidare. Det gör skillnad.

”Våra döttrar växer nu upp i en tid där fler och fler maktpositioner innehas av kvinnor.”
Ida Larsson

När jag var liten var det i princip inga kvinnor på de här positionerna. Klart att det spelar roll när man funderar på vad man vill göra när man blir stor. Om det bara är män som syns i alla sammanhang där makten finns så kommer det inte heller kännas tillgängligt för flickor och kvinnor. Det kommer kännas som att det inte riktigt är någon mening att ens försöka.

Andra halvan av mänskligheten har hållits tillbaka sedan tidernas begynnelse. Nu har arenan öppnats mer och mer även för den andra halvan. Vi har fortfarande en lång väg att gå och många glastak att krossa, men den kamp som förts av kvinnor i evigheter har nu gett effekt – även i makteliten. Det är en seger att fira. Oavsett om man är moderat, liberal eller sosse. Oavsett om man är politiker eller inte. Oavsett om man är man eller kvinna.

Nu är vi med i matchen. Nu ska vi bara se till att vi får spela på samma förutsättningar och bli dömda rättvist.