GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: När marknaden tog över Posten

Tre par handstickade strumpsockar i dyrt garn och komplicerade mönsterbårder, som det tog Patricks farmor tolv dagar att sticka, är sedan december begravda någonstans i Postnords mörka lagergångar. Mycket kärlek har stickats in i sockorna. Men julen kom och gick, och paketet kom aldrig fram.
Maria Leissner är gästkrönikör i Sydöstran.
Maria Leissner är gästkrönikör i Sydöstran.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Vart tog Posten vägen? När jag kom hem igen till Sverige år 2004 efter fyra år utomlands var den gula posttrumpeten nedplockad. Posten hade blivit halvdansk, delvis privatiserad och krupit in på ICA.

Posten försvann samma väg som telenätet i de många marknadsutsättningarna av statlig kärnverksamhet för några decennier sedan. Det fasta telefonnätet läggs nu ned och kopparledningarna kapas över hela landet, även i de områden där det inte finns någon mobiltäckning. Samhällsansvar? Den lilla detaljen glömdes bort när telenätet privatiserades.

"Det visade sig att bara enstaka av dessa reformer hade sin grund i formella politiska beslut. Det fanns ett allmänt konsensus om att medborgarnas behov skulle tillgodoses bättre om marknaden fixade allt."

När jag var knuten till vetenskapliga rådet på institutet för Samtidshistoria på Södertörns högskola initierade vi ett forskningsprojekt om vart Posten tog vägen, och vad som egentligen hände under den stora marknadsutsättningen av statens funktioner.

Det visade sig att bara enstaka av dessa reformer hade sin grund i formella politiska beslut. Det fanns ett allmänt konsensus om att medborgarnas behov skulle tillgodoses bättre om marknaden fixade allt.

En viktig uppgift för den politiska mitten vore att göra ett omtag. Visst finns det plats för och behov av privata aktörer, men statliga kärnfunktioner måste bygga på ett formellt samhällsansvar. Och fungerande leverans av Patricks julklappssockar!

Läs mer