GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Markus Alexandersson: Ledarkrönika: Nätkrigarna ska tvinga till lydnad

Nationalistisk högerpopulism följer liknande mönster. Det gäller både i Florida, Stockholm och Sölvesborg.
Markus AlexanderssonSkicka e-post
Sölvesborg • Publicerad 1 december 2022
Markus Alexandersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kith Mårtensson (M) i Sölvesborg är ett offer för den högerpopulistiska nätarmén.
Kith Mårtensson (M) i Sölvesborg är ett offer för den högerpopulistiska nätarmén.Foto: Mattias Mattisson

Det antyds ibland att orimligt stort intresse ägnas amerikansk politik. Även om det ligger en del i det kan vi lära oss mycket av det stora landet i väst. Fenomenet med post-sanning i kombination med sociala medier, högerpopulism och ifrågasättande av demokratisk ordning går att se i såväl USA som här.

I en sevärd och välgjord dokumentär på SVT berättas historien om stormningen av kongressbyggnaden i Washington. Det är ett samspel mellan en egocentrisk president, de högerextrema krafter han med väl vald retorik väcker till liv och vanligtvis anständiga politiker som tror sig kunna kontrollera dessa krafter. Slutsatsen är att de inte kan det. ”Etablissemanget överskattade sin förmåga”, säger Harvardprofessorn Daniel Ziblatt.

”Samarbeten som spricker väcker inte sällan känslor, men de hot som Kith Mårtensson (M) utsatts för är isolerat till det specifika system som SD-miljön utgör.”
Markus Alexandersson

Trumps fd kommunikationschef, Alyssa Farah Griffin, menar att Trump ”drivs av sin väljarbas snarare än tvärtom” och att ”han har skapat ett monster”. Det är otvivelaktigt att personer kan radikaliseras och förråas av den direkta bekräftelsen man kan få med ”rätt” budskap.

Fenomenet har kunnat skönjas i Sölvesborg de senaste veckorna. Samarbeten som spricker väcker inte sällan känslor, men de hot som Kith Mårtensson utsatts för är isolerat till det specifika system som SD-miljön utgör. Det avslöjar mycket om det samspel av retorik, metoder, känslor och handlingar som är liknande i såväl USA som i Sverige.

En central aktör i detta system är Chang Frick, som också talade på SD-demonstrationen i Sölvesborg. Till sina över 50 000 följare på Twitter har han i veckan felaktigt spridit att det moderata sidbytet skulle göra att Kith Mårtenssons dotter får partiets sista plats i fullmäktige. Han är förmodligen väl medveten om att det är valresultatet och inte förhandlingar som ger Moderaterna åtta platser – men också att det är sådana budskap som mobiliserar nätarmén.

Då är sanningen inte så viktig, det är vilka känslor som mobiliseras. Nätkrigare gör jobbet och de som satt igång dem kan stå bredvid och ge sken av att ta avstånd. Louise Erixon är också väl medveten om det när hon vill sätta fokus på arvoden när det istället tycks handla om hennes egen oförmåga.

Det som republikanska politiker som vågat ha en annan uppfattning har upplevt i form av hot och aggressiv retorik är samma fenomen som det moderater i Sölvesborg har utsatts för. Det enklaste är då att inordna sig, att göra vad som krävs för att inte utsätta sig själv och anhöriga för hot. Det gjorde senatorer som Lindsay Graham och Ted Cruz.